PMP susține majorarea salariilor profesorilor cu 50%

Revendicările sistemului educaţional sunt extrem de pertinente, pornind de la majorarea salariilor, plata unor sporuri, a orelor suplimentare, dar şi a altor drepturi prevăzute în legislaţia în vigoare şi în contractele de muncă, creşterea anuală a investiţiilor şi, nu în ultimul rând, utilizarea unui alt program în afară de EduSal.

„Salariile personalului didactic şi a personalului auxiliar sunt extrem de scăzute comparativ cu salariul mediu pe economie. ???????? ????????????????????????????, ???????? ???????????????????????????????? ????̂???????????????? ???????? ????̧???? ???????? ???????? ???????????? ????????̂????̧????????????????̆ ????̂???? ???????????? ???????? ????.???????????? ???????????? ????????????, ????̂???? ???????????????? ???????? ???????? ???????????????????????????????? ???????? ???????????????????? ???????? ???????? ???????????? ????????????????????????????, ???????? ???????????????????? ???????????????????????????????????? ????̦???? ???????????????????????????? ????????????????????????????????????, ????????̆????????̆ ???????????? ???????????????????????????????????????????????? – ???????????????? ???????? ???????????????????????? ???????? ????????????????????????̆ – ???????????? ???????? ???????????????????????????? ???????????? ???????? ???????????????????????????????????????????? ????.???????????? ????????????, ???????????????????????????? ???????????????? ???????????????????????????? ???????????????????????????????????? ???????? ????????% ????????????????????????̧???????? ???????? ???????????????????? ????̧???? ????????% ????????????????????????????????̧????????, ???????????????? ???????? ???????????????????? ????̧???? ????????????????????̆ ???????? ????????????????????̆. ???????? ???????????????????????????????? ????????̆ ???????????????????????????????????????? ???????????????????????????? ???????????????????????? ????????????????????????????????̧???????? ????̧???? ????????????????????????̧???????? ???????? ???????????????????? ???????? ???????????????? ???????????????????????????? ???????? ????????????̧???? ????????????????????????????????????????, ???????????? ????̂???? ???????????????????? ????????????????????????????????, ???????????????????? ????̧???? ???????? ???????? ???????????????????? ???????????????????? ???????? ????????????????????????????, ???????????????????????????????? ???????????? ???????? ????????????????̆????̧????????̧???????? ????.???????????? ????????????, ???????????????? ???????? ???????????????? ???????????? ????????????̧???????? ????????????????????????????????. La fel de jenante sunt şi salariile conducătorilor instituţiilor de învăţământ, în contextul în care personalul de conducere desfăşoară atât activităţi de predare cât şi manageriale.

Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei este o altă revendicare pertinentă, necesară pentru buna funcţionare a sistemului educaţional din România. EduSal creează mari probleme deoarece nu este gestionat de profesionişti. De aceea, este necesar un program de salarizare gestionat şi administrat exclusiv de profesionişti din cadrul Ministerul Educaţiei, care trebuie să fie salarizaţi corespunzător.
Pentru majorarea salariilor creşterea trebuie să fie de cel puţin 50%, bani alocaţi de la bugetul de stat, prin realocări de la alte ministere care pot accesa ușor fonduri din proiecte europene. Aceeaşi creştere trebuie să se aplice, conform contractului colectiv de muncă, şi pentru orele suplimentare acordate conform legislaţiei în vigoare.

La acest moment, bugetul Ministerului Educaţiei este de 2,1% din PIB, insuficient pentru a acoperi nevoile sistemului educaţional. De aceea este extrem de necesară alocarea a 4% din PIB, fonduri care completate cu banii din PNRR, pot asigura o finanţare corectă a sistemului educaţional. Utilizarea fondurilor europene din cadrul PNRR, pentru achiziţia de mobilier, echipamente didactice IT şi nu numai sunt câteva exemple elocvente de proiecte care se pot realiza pe mai multe paliere, care trebuie încurajate şi sprijinite de către Ministerul Educaţiei” a declarat Viorel Botea, vicepreședinte Departament pentru învățământ, știință, cercetare, tineret și sport al PMP, preşedinte PMP Brăila, fost inspector şcolar general.

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.