„POLIȚIST – JANDARM- POMPIER – MILITAR- Ofițer pentru o zi” eveniment dedicat comunității brăilene

Programul „Școala de vară – ediția a II-a” a culminat sâmbătă, 23 iulie a.c., cu un eveniment public, organizat și desfășurat în Parcul Monument din Municipiul Brăila. inițiativa aparține Forumului Tinerilor din Romania – Brăila, Centrului de Tineret-Brăila Youth Hub și Primăriei Municipiului Brăila, cu sprijinul Consiliului Județean Brăila. Structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Justiției, constituite la nivel local, au răspuns cu onoare, interes și entuziasm invitației de a participa la această manifestare adresată publicului brăilean.

Inspectoratul de Poliție Județean Brăila a adus în atenția brăilenilor necesitatea cunoașterii și respectării legii, oferind informații importante pentru protejarea vieții, sănătății, integrității corporale a persoanelor și protecția bunurilor acestora.

Polițiștii inspectoratului au antrenat pe copiii în jocuri și concursuri, menite să le stimuleze interesul pentru a studia și să le verifice cunoștințele în domenii precum siguranță pe internet, bullying și cyberbullying, educație rutieră, prevenirea consumului de droguri ilegale sau a substanțelor cu efecte psihotrope.

Adulți, părinți sau bunici, au primit recomandări cu privire la prevenirea infracțiunilor contra persoanei și contra patrimoniului și la evitarea implicării în accidente rutiere în calitate de pieton sau conductor auto.

Oferta educațională a Poliției Române a constituit un subiect de interes pentru adolescenții brăileni prezenți la manifestare.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila, prezent pentru al doilea an consecutiv la această manifestare, a expus tehnica de luptă, armamentul din dotare și autospecialele folosite în diferite misiuni de jandarmii brăileni.

De asemenea, colegii din cadrul Biroului Resurse Umane au oferit informații celor interesați despre cum pot urma o carieră în Jandarmeria Română.

La standul Compartimentului Prevenirea și Combaterea Faptelor Antisociale, cei prezenți au primit recomandări cu privire la drepturile și obligațiile ce le revin atunci când participă la diverse evenimente sportive, artistice, religioase etc.

În cadrul evenimentului organizat de Forumul Tinerilor din România – Brăila, reprezentanții Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila au prezentat condițiile de admitere la  Facultatea de pompieri (sesiunea 2023) și la Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” – Boldeşti, dar și informații privind concursul de ocupare a 40 posturi de soldat-gradat profesionist.

Echipajele de salvatori au prezentat tehnica din dotarea autospecialei pentru stingerea incendiilor și ambulanței SMURD, accesoriile de descarcerare, de acordare a primului ajutor medical şi alte echipamente de intervenţie specifice folosite de pompieri pentru salvarea semenilor, protejarea bunurilor şi ocrotirea mediului.

Reprezentanții Penitenciarului Brăila au urmărit să prezinte rolul pe care îl are instituția pe plan social, mijloacele tehnice specifice sistemului penitenciar și să promoveze activitățile derulate zilnic de către personalul instituției, activități și programe în care sunt implicate persoanele private de libertate în vederea pregătirii pentru reintegrarea în societate.
Purtătorul de cuvânt al instituției a explicat tinerilor interesați în această profesie faptul că munca în domeniul penitenciar este dificilă, desfășurată într-un mediu complex, care reclamă concentrare și dedicație permanentă. Pe întreg parcursul carierei, polițiștii de penitenciare se confruntă cu provocări, asumându-și riscuri deosebite în exercitarea atribuțiilor de serviciu în misiuni de pază, escortare, supraveghere și intervenție.

Desfășurând activități cu tinerii pe toată perioada Programului „Școala de vară – ediția a II -a” reprezentanții Penitenciarului Brăila apreciază că astfel de momente conferă un bun prilej pentru comunitate de a înțelege că să stă în puterea fiecăruia dintre noi să alegem drumul în viață: infracționalitate sau libertate.

Pentru a aduce în atenția publicului brăilean spiritul marinăresc, militarii marinari ai Flotilei Fluviale Brăila au prezentat ofertele educaționale ale Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, ale Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” și ale Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”. Totodată, marinarii militari au organizat în cadrul evenimentului și tradiționalele jocuri marinărești, precum alergarea în sac, trasul la parâmă şi alergatul cu oul în lingură.

Amintim că în toată perioada de derulare a programului, reprezentanții Flotilei Fluviale au condus atelierul de matelotaj dedicat copiilor. După prima săptămână, micii cursanți au învățat să facă noduri, să împletească saula și au confecționat brățări și împletituri tricolore cu care și-au decorat tablorile.  Toate lucrările executate în cadrul atelierului vor fi expuse în complexul comercial Brăila Mall, în perioada 08-15 august, alături de machete de nave militare, instrumente de lucru pe hărțile de navigație, echipamente militare, prezentarea ofertei educaționale a instituțiilor de învățământ de marină, ateliere interactive de noduri marinărești și lucrări de matelotaj.

Participarea Flotilei Fluviale la programul inițiat de Forumul Tinerilor Brăila a urmărit oferirea de oportunități de dezvoltare personală și profesională pentru tineretul brăilean, sub îndrumarea unor profesioniști, care să asigure un dialog constructiv în domeniile lor de activitate, obiectiv care a fost atins.

Și nu în ultimul rând, un moment important în cadrul evenimentului a fost reîntâlnirea câinilor polițiștii cu prietenii lor, copiii. Gipsy, unul dintre câinii polițiști, prietenos cu copiii, agil și necruțător cu infractorii, s-a bucurat de afecțiunea și atenția celor mai mici dintre brăileni, fiind imortalizat în fotografii de neuitat.

În acest eveniment dedicat comunității, este important să reamintim realizările lui Gipsy, alaturi de polițistul cu care face echipă, despre găsirea în repetate rânduri a unor minori rătăciți sau persoane declarate dispărute, despre multe urme și piste valoroase oferite anchetatorilor care au ajutat la identificarea, prinderea și tragerea la răspundere a unor tâlhari, violatori sau chiar criminali.

Tinerii implicați ai Centrului de Tineret-Brăila Youth Hub au gândit un program inedit pentru echipele de adolescenți înscriși în competiție, in strânsă legătură cu structurile expozante in cadrul evenimentului, care au constat în probe de verificare a aptitudinilor celor implicați, de identificare a indiciilor, a gradelor oamenilor legii, a raselor de câini, de realizare a fotografiilor cu profesiile întâlnite și multe alte provocări pentru tânăra generație brăileană.

În speranța că inițiativele tinerilor brăileni coroborate cu prezentările  instituțiilor din domeniul justiție, ordine publice și securitate națională au răspuns așteptărilor dumneavoastră, în numele tuturor celor implicați vă mulțumim pentru prezența/participarea în cadrul evenimentului!

ImagineImagine

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.