Primăriile pot emite autorizații de construire și certificate de urbanism

Toate primăriile din județul Brăila și din țară au posibilitatea de a elibera autorizații de construire și certificate de urbanism, chiar dacă nu au un arhitect-şef, un urbanist şi un inginer constructor angajați în cadrul aparatului propriu, este concluzia la care a ajuns deputatul PNL de Brăila, Vasile Varga.

Sesizat de unii primari PNL din județ, dar și de informațiile apărute în presă, deputatul brăilean a stat de vorbă cu reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) și cu deputatul PNL Florin Roman, președintele Comisiei pentru Administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera deputaților și unul dintre inițiatorii recentei modificări a Legii 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

Noile modificări legislative nu schimbă nimic din ceea ce a fost până acum. Orice locuitor al României poate merge la primărie să solicite un certificate de urbanism sau o autorizație de construire. Nu se schimbă nimic în procedura de autorizare existentă până acum, singura modificare este că autoritățile care nu emit documentele în termenul stabilit de lege trebuie să precizeze care a fost motivul refuzului sau a întârzierii, iar cei care întârzie fără justificare vor fi sancționați. Principala prevedere cu adevărat nouă este că cine nu dorește să bată drumul primăriilor poate depune on-line această solicitare, acolo unde există constituite Comisii de acord unic. Aceste comisii, conform Normelor metodologice de aplicare a legii, pot fi constituite la nivelul municipiilor reședință de județ și a consiliilor județene, unde există instituții avizatoare”, spune deputatul Vasile Varga.

Practic, potrivit noilor prevederi, cine dorește să obține on-line un certificat de urbanism sau o autorizație de construire depune o solicitare la secretariatul Comisiilor de acord unic de la nivelul consiliilor județene sau a municipiilor reședință de județ, de unde pleacă, pe www.eguvernare.ro, spre instituțiile de unde se obțin avizele. Aceasta este o facilitate pentru beneficiari și nu anulează procedura clasică, de la nivelul fiecărei primării, de eliberare a avizelor.

Am văzut și eu modul în care președintele Consiliului Județean Brăila și-a bătut joc de primarii din județ. Pentru că este o bătaie de joc sau o lipsă crasă de competență. Nu îmi dau seama cum a citit textul legii, de a tras asemenea concluzii! Mă ofer să vin la Brăila, gratuit și voluntar, să stau câteva zile, să-l ajut pe domnul președinte să citească legea, normele metodologice de aplicare și să îi acord asistență la constituirea Comisiei de acord unic de la nivelul consiliului județean. Oricum, domnul președinte Francisc Chiriak i-a dezinformat grav pe primari și, în zilele următoare, va primi o adresă oficială de la Ministerul Dezvoltării, poate înțelege cum trebuie citită și aplicată legea”, a declarant deputatul Florin Roman, inițiatorul legii, care explică și faptul că, la nivelul județului Brăila vor exista două Comisii de acord unic, una la nivelul Primăriei Brăila, alta, la nivelul Consiliului Județean Brăila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.