Primii porci santinela in judetul Brăila au ajuns în comuna Frecăței

Județul Brăila a fost a fost unul dintre cele mai afectate de Pesta Porcină Africană. În Brăila s-au înregistrat 86 de focare, dintre care 8 focare la exploatații comerciale.

Zilele trecute, 50 de porci proveniţi dintr-o crescătorie acreditată din judeţul Vrancea, regiune neatinsă de virusul pestei porcine, au primit misiunea de a dovedi că procedurile de deratizare şi desinsecţie din Insula Mare a Brăilei au fost eficiente. Experimentele au început cu fermele şi gospodăriile din zona comunei Frecăţei unde a fost depistat pentru prima dată acest virus în urmă cu peste două luni.

”Vor fi urmăriţi de către proprietar şi o să trecem şi noi, şi medicul de zonă, de la circa sanitar veterinară. Vor fi urmăriţi timp de 40-45 de zile, dacă se întâmplă ceva, se vor lua probe. După 45 de zile ei oricum vor fi testaţi”, a declarat dr. Marian Panţâru, medic veterinar.

Acum oamenii locului speră că aceşti porci santinelă să nu se îmbolnăvească şi aşa poate vor avea de Crăciun porcii lor. Gospodarii cu microferme mai mari, de peste 70 de porci, speră că aceşti mici porci santinelă sunt primul pas către repopularea fermei.

După 40 -45 de zile, porcilor santinelă, care vor fi monitorizaţi permament, li se vor lua analize şi dacă acesatea vor arăta că animalele sunt sănătoase, se poate trece la repopularea fermelor şi din restul judeţului.

”Purceii sunt distribuiţi cu titlu gratuit în gospodăriile din cele cinci sate componente ale comunei Frecăței, în care au fost descoperite focare. Animalele vor fi supravegheate timp de 40 de zile şi dacă nu păţesc nimic se va permite repopularea. Acolo a fost descoperit primul focar de pestă porcină africană din judeţul Brăila, de aceea am început cu Frecăţei. Săptămâna viitoare vom continua acţiunea, vom merge în alte comune, o luăm în ordinea în care au apărut focarele. Purceii santinelă sunt amplasaţi doar în gospodăriile în care am avut focar, sunt alocaţi câte doi purcei pe gospodărie”, a declarat Gicu Drăgan, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila, Gicu Drăgan.

În judeţul Brăila au fost eutanasiaţi din cauza pestei porcine africane, peste 200.000 de porci, fiind afectate şi 8 exploatații comerciale, dintre care două cu zeci de mii de suine, la Tichilești și la Gropeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.