”Regele gol” și ”Before Breakfast”, primele spectacole din noua stagiune a Teatrului ”Maria Filotti”

După ce în săptămâna 16-23 septembrie a găzduit Festivalul ”Zile și nopți de teatru la Brăila”, din acest weekend se reia noua stagiune a Teatrului ”Maria Filotti”. Vineri și sâmbătă noua stagiune va debuta cu două spectacole care au fost prezentate și în cadrul Festivalului,  ”Regele gol” și ”Before Breakfast”.

Publicul brăilean de teatru a fost delectat timp de 8 zile cu 16 piese de marcă ale teatrelor din București și din țară, iar din acest weekend vor avea parte de primele reprezentații ale actorilor de la Brăila în noua stagiune. După Festivalul de la Brăila, unde actorii Teatrului ”Maria Filotti” au avut două piese puse în scenă, aceștia au fost prezenți la alte două festivaluri la final de septembrie, cu spectacolul ”Tartuffe” de Molière. Pe 27 septembrie spectacolul a fost prezentat pe scena Teatrul ”Regina Maria” din Oradea. Spectacolul a fost prezentat în cadrul Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea. Sâmbătă, 29 septembrie, actorii și decorurile spectacolului s-au mutat la Piatra Neamț, unde a fost jucat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru din acest oraș.

Vineri, 5 octombrie, de la ora 18.00, actorii teatrului brăilean vor reveni pe scena din Sala Mare a Teatrului ”Maria Filotti” cu piesa ”Regele gol” de Evgheni Șvarț, în regia lui Lucian Sabados. Spectacolul a fost prezent și la Festivalul ”Zile și nopți de teatru la Brăila”.

Preluând motivul central din basmul „Hainele cele noi ale împăratului”, piesa „Regele gol” a lui Evgheni Şvarţ tratează în parabole probleme grave cu care se confruntă lumea contemporană, în speţă aspecte ale unui sistem totalitar de care Europa actuală  nu  duce  lipsă. Hans Christian Andersen a scris acest basm, care, prin mesaj, este destinat mai mult adulţilor, decât copiilor. Este o ilustrare vie a infatuării fără limite, a slugărniciei, a ignoranţei şi a conformismului de turmă, toate aceste defecte umane devenind surse de inspiraţie şi, mai târziu, mijloace de speculaţie pentru escroci. Scrisă în 1934, în plină ascensiune fascistă, piesa lasă să se ghicească multe în spatele replicilor rostite pe scenă, devenind o vehementă satiră la adresa dictaturii în general, şi un apel la sinceritate, frumuseţe morală şi dreptate.

Sâmbătă, 6 octombrie, de la ora 18.00, în Sala ”Bujor Măcrin” se va juca spectacolul ”Before Breakfast”, de Eugene O’Neill, în regia semnată de soții Andrei și Andreea Grosu. Spectacolul a avut premiera în prima zi a Festivalul ”Zile și nopți de teatru la Brăila”.

Duminică, 7 octombrie, actorii Teatrului ”Maria Filotti” vor fi prezenți pe scena Teatrului ”Fani Tardini” din Galați, cu piesa  ”Tartuffe” de Molière, în cadrul Galei naționale a Comediei, ediția a XXX-a.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.