De la demararea controalelor specifice perioadei, din data de 28 noiembrie, inspectorii sanitari-veterinari au verificat 5.946 de obiective (unități de industrie alimentară, piețe agro-alimentare și unități de vânzare cu amănuntul) și au realizat 1.292 de controale în trafic, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratelor de Poliţie judeţene.

 

Neregulile identificate în timpul controalelor au fost amendate prin aplicarea a 361 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 1.491.746 de lei și emiterea a 4 ordonanțe de suspendare și o ordonanță de interzicere a activității.

De asemenea, a fost confiscată o cantitate de 16.090 de kg de produse alimentare neconforme (carne și produse din carne, pește și produse din pescuit, brânză și produse lactate, produse de patiserie și panificație). Toate produsele neconforme au fost dirijate către unități de neutralizare pentru a fi distruse.

Dintre deficienţele identificate şi sancţionate, menţionăm:

  • depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă, sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar;
  • manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • nerespectarea legislaţiei în vigoare privind ambalarea şi etichetarea produselor alimentare;
  • lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor;
  • transportul de animale neidentificate, fără documente sanitare veterinare
  • transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar;
  • personal fără echipament de protecţie.

ANSVSA continuă supravegherea operatorilor din industria alimentară în perioada următoare, prin acţiuni de inspecţie şi control şi prin asigurarea serviciului de permanenţă, de către personalul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Reamintim cetățenilor numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Articolul precedentRevelion în aer liber la Brăila
Articolul următorDouă incendii în ajun de Anul Nou la Brăila