Ruşii lipoveni din Brăila sărbătoresc astăzi Crăciunul pe Rit vechi

Ruşii lipoveni din Brăila, o comunitate formată din aproximativ 2.000 de persoane concentrate în cartierul Pisc din municipiu, sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi şi încep să colinde pe la casele oamenilor, potrivit tradiţiei păstrate de peste 300 de ani, în prima seară a Crăciunului.

Ei au mers vineri dimineaţă la biserică, unde au participat la slujba primei zile a Sărbătorii Naşterii Domnului, iar sâmbătă, 8 ianuarie, credincioşii de rit vechi vor lua parte la slujba pentru soborul Sfintei Fecioare Maria şi cea închinată primului Mare Mucenic Ştefan.

Cu colindul merg bărbaţii şi copiii, iar obiceiul se ţine începând din prima zi de Crăciun şi până la Anul Nou, care este pe data de 14 ianuarie. Colindătorii merg din casă în casă şi cântă colindele religioase specifice sărbătorii Crăciunului.

Sărbătoarea începe din prima zi a Crăciunului, când toţi cei care au ţinut post merg la biserică la Sfânta Liturghie, unde primesc binecuvântarea preotului ca să poată mânca.

Potrivit tradiţiei, bărbaţii îmbrăcaţicu „rubaşcă” apretată şi cu câte o „padiovca” nouă merg primii la biserică de pe la ora 4-5 dimineaţa. Bărbaţii au prioritate în faţa altarului lângă preot, iar femeile se aşază în spatele acestora, gătite cu o „supcă” şi „poias”. Femeile măritate trebuie obligatoriu să poarte pe cap acel „sbornic”.

Prima zi de Crăciun pe rit vechi este sărbătorită în familie, conform tradiţiei, iar slujba ţinută în prima zi este una scurtă, având în vedere că a fost un post lung de 40 de zile.

La Brăila se află Mitropolia lipovenilor din toată lumea, aici fiind hirotoniţi preoţi pentru comunităţile ortodoxe de rit vechi de pe toate continentele. Slujba de Crăciun se ţine în Catedrala Mitropolitană, unică în toată creştinătatea de rit vechi, aici fiind Centrul Mondial al Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi. Aşezământul poartă hramul „Acoperământul Maicii Domnului” şi adăposteşte moaştele primului Mitropolit al ruşilor staroveri, Ambrozie. Catedrala respectă succesiunea încăperilor lăcaşurilor de rit ortodox, respectiv pridvor, pronaos, naos şi altar, fiind construită în stil neoclasic şi romantic, cu elemente bizantine, antice şi gotice.

 

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.