Sâmbătă s-a încheiat sacrificarea porcilor de la ferma din comuna Salcia Tudor, unde a fost confirmat ultimul focar de PPA în județul Brăila

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a raportat Instituţiei Prefectului-judeţul Brăila, evoluția și controlul Pestei Porcine Africane la data de 18 ianuarie 2020.

Din acest raport reiese că sâmbătă, 18 ianuarie, s-a încheiat sacrificarea întregului efectiv de animale a societății comerciale OLSUIN, din localitatea Gulianca, comuna Salcia Tudor, unde s-a confirmat cel mai recent focar de PPA din județul Brăila. În ceea ce privește procedura de neutralizare a materiilor de risc (cadavrelor de animale), la solicitarea prefectului județului Brăila, Cătălin Boboc, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a dispus dislocarea la Brăila, a trei  incineratoare mobile, din alte județe. Aceasta este o măsură suplimentară de neutralizare a cadavrelor de animale, pe lângă cea folosită până acum, de îngropare a carcaselor, pentru finalizarea cât mai rapidă de stingere a focarului.

Am agreat această soluție cu incineratoarele tocmai pentru a lichida cât mai rapid și în condiții cât mai sigure neutralizarea cadavrelor de animale, mai ales că era vorba de un efectiv mare de porci la exploatația din Gulianca. Pericolul nu a trecut însă și, din păcate, asta nu depinde doar de noi, de autorități, factori decizionali,ori de medici veterinari. Efortul trebuie să fie unul comun! În sensul că fiecare trebuie să facă tot ce depinde de el ca om, indiferent că este crescător de porci, administrator de fermă, primar, prefect sau medic veterinar, să limiteze efectele acestui virus, de răspândire a lui. Ori dacă unii se debarasează de animalele vii sau moarte infectate cu virusul PPA, fără să anunțe medicii veterinari, efortul celorlalți  dintre noi este în zadar, pentru că astfel nu facem decât să amânăm rezolvarea unei grave probleme, care persistă din 2018”, a declarat prefectul județului Brăila, Cătălin Boboc.

La acest moment, potrivit situației DSVSA Brăila, pe raza județului, din cele 19 focare deschise de PPA centralizate la începutul acestui an, mai sunt active doar 6, dintre care 4 în gospodării din localitățile Vădeni, Tudor Vladimirescu-2 și Tichilești, unul la ferma Olsuin și unul la Parcul Zoo din municipiul Brăila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.