Șase focare de pestă porcină în comuna Jirlău

Șase focare de pestă porcină în comuna Jirlău
Șase focare de pestă porcină în comuna Jirlău

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în comuna Jirlău din judeţul Brăila.

Numărul focarelor de pestă porcină în județul Brăila este în continuă creștere și în ultimele două săptămâni acestea s-au dublat. Zilele trecute au fost confirmate 6 focare de pestă porcină în comuna Jirlău, iar echipe mixte formate din inspectori sanitar-veterinari, poliţişti şi jandarmi lucrează la uciderea porcilor din localitate, a informat Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila.

La sfârșitul săptămânii trecute, în localitatea Plopu, jandarmii și polițiștii au asigurat pe timp de noapte protecția zonei, după ce se zvonise că unii locuitori din Plopu intenționau să își transporte animalele la rudele din localitățile învecinate.

În prezent, în judeţul Brăila sunt 47 de focare la porci domestici, şase la fonduri de vânătoare cu 23 de cazuri şi sunt afectate 29 de localităţi din 20 de comune.

PPA s-a reactivat în judeţul Brăila în lunile iulie şi august a.c., după ce, anterior, au fost stinse 140 astfel de focare.

Brăila este judeţul unde au fost plătite cele mai mari despăgubiri pentru pesta porcină africană, respectiv 172.576.370 de lei pentru 3.337 de exploataţii, dintr-o sumă totală de 252.287.710 de lei de lei plătită la nivel naţional.

În judeţ au fost eutanasiate peste 200.000 de suine şi au fost stinse, în total, 140 de focare de pestă porcină, dintre care 11 în exploataţii comerciale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.