Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila s-a implicat activ, şi în acest an, în activităţile dedicate educării nonformale a elevilor şi preşcolarilor, în cadrul Programului naţional „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!” .

Prin activităţile derulate în perioada 15-19.04.2019, poliţiştii şi-au propus să ofere copiilor experienţe utile şi instructive, care să răspundă, în acelaşi timp, intereselor şi preocupărilor acestora.

Copiii, de la cei mai mici, până la cei ajunşi deja aproape de examenul maturităţii, au avut posibilitatea de a discuta cu oamenii legii pe teme precum prevenirea şi gestionarea bullying-ului, siguranţa rutieră, siguranţa pe stradă, acasă şi pe Internet, prevenirea traficului de fiinţe umane, a consumului şi traficului de substanţe psihoactive şi a corupţiei.

În municipiul Brăila, poliţişti din cadrul Serviciului Rutier, compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii,  Serviciului pentru Acţiuni Speciale, Serviciului Criminalistic, Biroului Rutier, Biroului Ordine Publică şi Biroului Proximitate şi-au unit eforturile pentru a oferi copiilor informaţii cât mai variate şi experienţe practice cât mai interesante, care să-i ajute să identifice situaţiile de pe urma cărora ar putea suferi vătămări fizice sau psihice ori care le-ar putea pune în pericol viitorul şi să adopte comportamentele adecvate pentru a le evita sau gestiona.

Nu în ultimul rând, demersurile poliţiştilor au constituit un bun prilej pentru promovarea profesiei de poliţist.

Activităţile preventive organizate în şcoli au fost gândite ca şedinţe interactive, în cadrul cărora copiii au primit noţiuni teoretice, au vizionat materiale video, au primit răspunsuri la întrebări şi s-au întrecut în a le demonstra poliţiştilor cât de multe informaţii din sfera prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor deţin.

Cu deosebită bucurie, copiii i-au primit în mijlocul lor pe câinii de serviciu, care i-au încântat, și de această dată, cu exerciţii demonstrative.

Având în vedere vacanţa care bate la uşă, polițiștii au discutat cu elevii despre măsurile de precauţie pe care trebuie să le aibă în vedere pe stradă, atunci când rămân singuri acasă, la şcoală, când merg la joacă sau când navighează pe Internet, pentru a nu deveni victime ale accidentelor rutiere, infracţiunilor cu violenţă sau contra patrimoniului ori ale abuzurilor în mediul online.

Dintre recomandările transmise elevilor de către poliţişti, amintim:
  • Când eşti singur acasă, ţine uşa locuinţei închisă şi nu permite accesul persoanelor necunoscute;
  • Pe stradă, nu te juca la telefonul mobil. Fii atent la tot ce este în jurul tău;
  • Nu te juca pe partea carosabilă a drumurilor publice ori în apropierea acestora;
  • Traversează strada doar pe trecerea de pietoni, iar acolo unde sunt instalate semafoare, doar pe culoarea verde a acestora;
  • Nu traversa strada uitându-te la telefonul mobil sau cu căştile la urechi;
  • Dacă eşti în pericol pe stradă, în locuri publice sau în scara blocului, nu ezita să strigi după ajutor sau să apelezi la sprijinul celor din jur;
  • Discută cu profesorii sau părinţii şi solicită ajutorul acestora de fiecare dată când eşti ameninţat ori şicanat de colegi;
  • Nu reacţiona violent dacă intri într-o dispută cu alt elev. Fii înţelept şi renunţă primul! Un conflict poate avea urmări neplăcute;
  • Atunci când navighezi pe internet, fii atent la cei care îţi cer informaţii personale! Nu le oferi informaţii despre tine şi familia ta!
  • Nu te întâlni cu persoane cunoscute pe Internet, fără să îţi anunţi părinţii!
  • Pe reţelele de socializare, restricţionează accesul necunoscuţilor la profilul tău şi ai grijă ce fotografii postezi!
  • Anunţă imediat un adult atunci când eşti victima unei agresiuni pe net;
  • Refuză provocările pe care le primeşti în unele jocuri online, care fac referire la viaţa reală şi te îndeamnă să îndeplineşti sarcini ce îţi pot pune viaţa în pericol!

În derularea activităţilor s-au implicat, alături de poliţişti, şi reprezentanţi ai altor instituţii reprezentate în cadrul Comisiei Judeţene de monitorizare a activităţii preventive Brăila, respectiv Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila, Serviciul Judeţean Anticorupţie şi Centrul Regional împotriva Traficului de Persoane Galaţi, astfel că beneficiarii activităţilor au avut posibilitatea de a obţine informaţii din mai multe domenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.