Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac și președintele CJ Galați, Costel Fotea, au semnat o scrisoare deschisă adresată președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, premierului Florin Cîțu și vicepremierului Dan Barna, în care atrag atenția că regiunea Galați-Brăila, a doua aglomerare urbană după București, este ignorată de către Guvern.

”Cu regret constatăm astăzi că regiunea Galați-Brăila, a doua aglomerare urbană după București, care are o populație de aproape 1 milion de oameni, este ignorată de către Guvern. Cele mai mari porturi dunărene de pe teritoriul României, Galațiul și Brăila, au fost excluse  din Planul Național de Redresare și Reziliență, ceea ce va accentua decalajul zonei în comparație cu celelalte regiuni.

Asistăm cu stupoare la această ”dezvoltare a României”, așa cum arată ea din perspectiva Guvernului. O ”dezvoltare” discreționară, criteriul politic fiind baza împărțirii sumelor și proiectelor de dezvoltare pentru județe, în fond o marginalizare a sud-estului României (zona Galați-Brăila). Și în această parte a țării  investițiile cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență sunt infime comparativ cu alte regiuni” transmit cei doi președinți de Consilii Județene.

Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați și Francisk Iulian Chiriac, președintele Consiliului Județean Brăila, trag un semnal de alarmă cu privire la modul în care Guvernul înțelege să dezvolte regiunile, iar excluderea unei aglomerări urbane de aproape un milion de locuitori de la șansa finanțării și a creșterii durabile este inadmisibilă, riscându-se astfel o izolare economică și socială a zonei.

Cei doi solicită ca proiectele zonei Brăila – Galați să fie prioritizate, iar finanțarea să se facă pe măsura importanței și necesității acestora,  nicidecum pe baza culorii politice a aleșilor locali.

Cele opt proiecte pe care Brăila le-a trimis (infrastructură rutieră județeană, spitalul județean, sală polivalentă, reabilitarea sediului Facultății de Inginerie) în valoare de 80 de milioane de euro nu se regăsesc în Planul Național de Redresare și Reziliență. Mai mult, în P.N.R.R. nu se regăsește nici finanțarea drumurilor expres Brăila-Buzău, Brăila-Focșani și nici a spitalului regional Brăila-Galați.

Consiliul Județean Galați a trimis spre finanțare prin P.N.R.R proiecte pe sănătate în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro. De asemenea, drumul expres Galați-Tecuci-Tișița, o investiție cu o valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, nu este trecut în Planul Național de Redresare și Reziliență.

”Toate tronsoanele amintite mai sus sunt extrem de importante pentru atragerea investițiilor în această zonă a țării. Proiectele sunt importante nu doar pentru locuitorii zonei Galați-Brăila, ci pentru întreaga regiune de sud-est a țării şi, mai ales, pentru conectarea Moldovei, Munteniei și Dobrogei.

Atragem atenția asupra faptului că și brăilenii și gălățenii au dreptul să beneficieze de aceste fonduri, în aceeași măsură cu arădenii sau clujenii. Nu vom plăti și noi rambursarea împrumutului pe care Guvernul îl va face pentru proiectele P.N.R.R? Guvernul trebuie să dea dovadă de maturitate politică şi administrativă, tratând cu respect acești aproape un milion de oameni care trăiesc în regiunea noastră si care plătesc taxe și impozite. În numele a aproape un milion de oameni, vă cerem să nu excludeți aceasta zonă din planul major de investiţii cu finanțare prin P.N.R.R.

Incompetența profundă de care a dat dovadă Guvernul României în scrierea Programului Național de Redresare și Reziliență este inacceptabilă mai ales când distribuirea fondurilor și aprobarea proiectelor stau în pixul unui ministru” mai menționează cei doi președinți în scrisoarea deschisă.

 

Sursa: Realitatea de Braila

Articolul precedentImpact între o autoutilitară și o motocicletă pe șoseaua Rm. Sărat
Articolul următorArtistul plastic brăilean Dumitru Ștefănescu-ȘTEF a fost premiat în Brazilia