Sfaturi pentru siguranţa personală şi a bunurilor, transmise de poliţiştii şi jandarmii brăileni cetăţenilor din mediul rural

Poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila –  Compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila – Compartimentul Prevenirea şi Combaterea Faptelor Antisociale s-au întâlnit vineri, 12.11.2021, cu cetăţenii din mediul rural şi le-au oferit informaţii şi recomandări pentru prevenirea implicării în evenimente nedorite, care le-ar putea afecta bunurile, sănătatea sau chiar viaţa.

Activităţile preventive s-au derulat în localităţile Vădeni şi Baldovineşti şi au urmărit conştientizarea cetăţenilor cu privire la măsurile de precauţie pe care trebuie să le aibă în vedere pentru prevenirea tâlhăriilor, dar şi la măsurile de prevenire şi gestionare corectă a situaţiilor de violenţă domestică.

În acest scop, poliţiştii au discutat cu cetăţenii întâlniţi pe străzile localităţilor, în zona instituţiilor publice şi a magazinelor săteşti şi le-au oferit informaţii despre modul în care acţionează de obicei tâlharii şi măsurile elementare de protecţie care trebuie adoptate pentru prevenirea victimizării prin astfel de fapte şi le-au oferit tipărituri cu recomandări preventive.

În cadrul întâlnirilor cu cetăţenii au fost promovate şi informaţii şi recomandări pentru prevenirea şi gestionarea corectă a eventualelor situaţii de violenţă domestică.

De asemenea, a fost promovată şi linia telefonică non-stop gratuită 0800 500 333, destinată victimelor violenţei domestice, şi gestionată de Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi. Apelând acest număr de telefon, victimele, rudele acestora sau persoanele din anturajul unei astfel de persoane, pot obţine informaţii privind demersurile pe care le poate iniţia persoana agresată pentru a ieşi din situaţia de criză, precum şi serviciile de care aceasta poate beneficia.

Totodată, a fost popularizată aplicaţia de telefonie mobilă Bright Sky RO, instrument digital gratuit, care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, oferind asistență și informații utile persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care vor să ajute în astfel de cazuri, inclusiv specialiștilor care își desfășoară activitatea în strânsă legătură cu fenomenul violenței domestice sau altă manifestare a violenței de gen.

”Amintim faptul că aplicația a fost dezvoltată și adaptată pentru România în cadrul unui parteneriat al Fundației Vodafone România cu Poliția Română (prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității), Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania, fiind disponibilă în AppStore și Google Play Store, în limbile română, engleză și maghiară.

Meniul aplicației oferă explicații despre cauzele și consecințele violenței domestice, planul de siguranță și prevederile legale care pot proteja o victimă (ordinul de protecție provizoriu dat de poliție și ordinul de protecție dat de instanță), precum și măsurile care pot fi adoptate individual pentru creșterea siguranței în mediul online. Aplicaţia conține, de asemenea, o bază de date cu servicii de asistență, astfel încât utilizatorul să poată lua legătura cu cel mai apropiat serviciu disponibil în zona în care se află.

Pentru ca potențialele victime să înțeleagă mai bine formele de manifestare ale violenței de gen, sunt descrise acțiunile abuzatorului, sunt combătute prejudecățile și miturile iar utilizatorul își poate evalua rapid siguranța personală în cadrul relației prin simpla completare a unui formular electronic. Sunt prezentate, de asemenea, informații și sfaturi utile legate de hărțuire și de consimțământul în relațiile sexuale, prezentându-se și studii de caz care exemplifică tipurile de comportament abuziv afișate cel mai frecvent în relațiile intime” au precizat polițiștii brăileni.

Dintre recomandările promovate în cadrul activităţilor, amintim:

  • Pentru prevenirea infracţiunilor de tâlhărie:
  • evitaţi ieşirile în localitate după lăsarea întunericului, mai ales în zonele izolate sau neiluminate;
  • dacă mergeţi pe trotuar, în apropierea carosabilului, ţineţi geanta pe umărul opus străzii, pentru a evita smulgerea ei de infractori aflaţi pe biciclete sau motociclete;
  • nu vă lăsaţi atras(ă) în locuri dosnice de către persoane care oferă spre vânzare diferite produse (mai ieftine, de obicei);
  • dacă trebuie să ieşiţi pe stradă seara târziu, alegeţi să fiţi însoţit(ă) de cineva care vă poate apăra în caz de pericol;
  • fiţi discreţi în privinţa bunurilor de valoare pe care le deţineţi;
  • nu primiţi în casă sau în curte persoane necunoscute şi instruiţi-vă şi copiii în acest sens; dacă vizitatorul spune că este reprezentant al unei autorităţi sau companii, cereţi-i întotdeauna şi verificaţi atent cartea de identitate sau legitimaţia de serviciu.

Dacă aţi fost agresat(ă) fizic sau ameninţat(ă) de un membru al familiei:

  • sunaţi la 112 şi cereţi sprijin dacă viaţa, integritatea fizică sau libertatea vă sunt puse în pericol;
  • răspundeţi sincer întrebărilor poliţiştilor, pentru o evaluare corectă a riscului la care sunteţi expus(ă) şi daţi-vă acordul pentru emiterea unui ordin de protecţie provizoriu;
  • îngrijiţi-vă de urgenţă starea de sănătate deoarece vătămările suferite pot evolua neaşteptat şi se pot agrava rapid;
  • în cazul unei agresiuni sexuale, nu vă schimbaţi hainele şi nu vă spălaţi, pentru a nu distruge probele necesare medicilor legişti;
  • solicitaţi consultul medico-legal şi eliberarea unui certificat constatator.

 

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.