VIDEO: Castelul de apă – visul brăilenilor prinde contur!

 

Astăzi a fost semnat Contractul de finanțare pentru Castelul de Apă din Grădina Mare.

Castelul de Apă din Brailă reprezintă unul dintre cele mai importante simboluri istorice și culturale ale orașului Brăila, fiind considerat monument istoric. De-a lungul timpului, Castelul de Apă din Brăila a îmbrăcat mai multe funcțiuni. Nu mulți sunt aceia care cunosc faptul că acest obiectiv turistic a fost primul restaurant și bar rotativ din țară.

Castelul de Apă din Brăila a fost ridicat în anul 1912 de către Elie Radu, planurile sale arhitecturale reușind o performanță destul de impresionantă – aceea de a alimenta cu apa jumatăte din populația orașului Brăila.

Marea provocare şi în acelaşi timp – misiunea proiectului este de fapt redefinirea monumentului ca un sistem cultural-educativ coerent, cu semnificaţie pentru comunitatea locală şi pentru potenţialii vizitatori, ca element de referinţă pentru turişti şi localnici, oferirea unui model de experimentare a spaţiului, naturii şi culturii, cu rol educativ, de integrare socială şi de recreere, cu impact pozitiv asupra atractivităţii locale şi calităţii vieţii comunităţii”, a declarat primarul Marian Dragomir.

 

 

Valoarea totala a investitiei este de 21.301.797,40 lei (aprox .4.600.000 euro):

– Valoare eligibilă nerambursabilă din FEDR (85%): 15.262.564,87 lei;

– Valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional(13%): 2.334.274,63 lei;

– Valoarea cofinanţării eligibile a beneficiarului (2%): 359.119,17 lei;

– Valoarea neeligibilă (echipamente /dotări): 3.345.839,07 lei

Durata contractului de finanţare este de 48 de luni de la momentul semnării acestuia.

În ciuda faptului că, gurile rele spun ,că toate aceste investiții sunt lucruri normale, care ar trebui să se întâmple într-o țară civilizată, viceprimarul Alexandru Jantea a atras atenția asupra faptului că determinarea actualei administrații stă la baza modernizării orașului.

Nu va fi singurul proiect finanțat prin fonduri europene in municipiul Brăila, sunt ferm convins. Este un proiect de anvergură, un proiect care va readuce strălucirea pe Centrul istoric(…) Dacă mulți spun că ceea ce se întâmplă acum, cu infrastructura, este o chestiune de normalitate și că ar trebui să se întâmple, așa este, este o chestiune de normalitate. Dar, normalitatea asta este dată de această echipă și de domnul primar, nu de nimeni altcineva”, a declarat viceprimarul Alexandru Jantea.

Municipiul Brăila intenţionează să realizeze prin implementarea acestui proiect de reabilitare şi restaurare a acestui monument istoric „Castelul de Apă”, ce face parte din patrimoniul cultural și istoric al oraşului, o atracţie pentru întreaga comunitate, înscriindu-se în strategia amplă de transformare a municipiului Brăila într-un centru regional modern şi o destinaţie turistică atractivă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.