Video: Ziua Forțelor Terestre, ziua celei mai numeroase categorii de forțe militare

Ziua de 23 aprilie se află înscrisă în calendarul ostăşesc ca zi a Forţelor Terestre Române, categorie de forţe ale armatei al cărei patron spiritual este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă. Forţele Terestre este cea mai numeroasă componentă a armatei române, cuprinzând aproximativ 2/3 din efectivele acesteia.

Vineri, 23 aprilie, de la ora 10.00. la Complexul Comemorativ al Eroilor Neamului, de pe Calea Călărașilor, militarii brăileni s-au rugat pentru cei care și-au dat viața pentru patrie și au depus flori la monument. Activităţile dedicate Zilei Forţelor Terestre s-au desfășurat fără public și fără prezența altor oficialități civile, în condiții de pandemie, dar și pe o ploaie măruntă. 

Ceremonialul militar a debutat cu un parastas oficiat de un sobor de preoți de la Capela Militară ”Sfinții Martiri Brâncoveni”. A fost citit, apoi, mesajul Ministrului Apărării Naționale adresat militarilor din Forțele Terestre, iar locțiitorul comandantului Garnizoanei Brăila, col. Sorin Călin – comandantul Brigăzii 10 Geniu – i-a felicitat pe militarii brăileni care au fost avansați în grad, pentru rezultatele deosebite obținute în pregătirea militară. La finele ceremonialului militar col. Sorin Călin a depus o coroană de flori la monumentul de la Complexul Comemorativ al Eroilor Neamului, flancat de militari și străjuit de piese de artilerie.  

Sfântul Gheorghe a fost ocrotitorul Armatei lui Ştefan cel Mare. Icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă care se lupta cu balaurii, era pictată sau cusută pe steagurile de luptă ale domnului moldovean. Un astfel de exemplu este Steagul Sfântului Ştefan cel Mare, unul dintre cele mai valoroase obiecte istorice şi liturgice păstrate până în zilele noastre. Acesta îl înfăţişează, pe o parte, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul soldaţilor şi al armatei, şezând pe un tron domnesc şi având la picioare un balaur cu trei capete. Deasupra, se află doi îngeri ai Domnului, care ţin în mâini o sabie şi o coroană, încununându-l, astfel, pe sfânt cu o cunună mucenicească veşnică.

 

 

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.