Virusul Pestei Porcine Africane Confirmat la cea mai mare crescatorie de porci din Romania

Sâmbătă, 25 august 2018, la orele 12.30, prefectul județului Brăila, George Adrian Paladi și directorul DSVSA Brăila, Gicu Drăgan au susținut o conferință de presă pe tema prevenirii și combaterii virusului pestei porcine africane la nivelul județului Brăila.

”S-a confirmat apariţia virusului pestei porcine africane la S.C. TEBU CONSULT INVEST S.R.L., exploataţie comercială care deţine un efectiv de aproximativ 140.000 capete porcine.
În urma confirmării diagnosticului de laborator de către I.D.S.A. Bucureşti, fermele aparţinând societăţii mai sus menţionate, au fost plasate sub supraveghere oficială şi au fost aplicate măsurile de restricţie, conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare armonizată cu legislaţia Uniunii Europene. La acest moment ancheta epidemiologică este în desfăşurare.”, a spus prefectul George Paladi.

Directorul executiv, Gicu Drăgan – Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brăila, a prezentat detalii de specialitate privind măsurile și acțiunile întreprinse în acest caz.

Pesta porcină africană este o boala periculoasă, fără tratament sau vaccin în momentul de față, care afectează speciile domestice și sălbatice de porcine.

Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct între animale, sau indirect, prin hrănirea animalelor cu lături care conțin carne sau produse secundare care provin de la animale infectate, căpușe care s-au hrănit din animale infectate, sau chiar prin ustensile, haine, furaje contaminate.

Virusul PPA supraviețuiește timp de 6-10 zile în materiile fecale a animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic și mai mulți ani în carnea congelată.

După ce vineri s-a început uciderea porcilor de la ferma SC Romcris din Tichilești, autoritățile brăilene au precizat că luni, 27 august, vor începe procedurile de ucidre a porcilor de la cele trei ferme deținute de SC Tebu în zona comunei Gropeni.

Pagubele la cele două ferme depășesc 20 milioane de euro, pentru că pe lângă animalele deținute în cele două ferme vor trebui distruse și furajele pe care le aveau în stoc.

Prin uciderea porcilor de la cele două societăți mari de creștere a porcilor, numărul animalelor moarte sau ucise va depăși 200.000.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.