Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului a fost marcată la Penitenciarul Brăila

Cu ocazia „Zilei Mondiale de Prevenire a Suicidului”, în data de 10 septembrie 2019, Serviciul Asistenţă Sociala din cadrul Penitenciarului Brăila organizează activităţi ce pun accent pe valoarea fundamentală şi universală a solidarităţii cu semenii noştri care trec prin perioade existenţiale dificile, având nevoie de susţinere din partea celor din jur, prin derularea proiectului ”Valoarea Vieții !”.

 

Astăzi, începând cu ora 14:00,  specialiştii din cadrul Penitenciarului Brăila inspector Mariana RADU și subcomisar Anamaria Grozea – ofiţeri psihologi,  îndrumaţi şi coordonaţi de către inspector principal de poliție penitenciare  Livia-Anda Ştefîrcă – Șef Serviciu Asistență Psihosocială au organizat activitatea de asistenţă psihologică ,, Valoarea Vieții !’’, care a vizat creşterea gradului de conştientizare, de către personal şi de către deţinuţi, a faptului că, unii dintre semenii noştri, aleg să recurgă la gesturi dramatice atunci când se confruntă cu situaţii de viaţă problematice şi că, deseori, solidaritatea şi sprijinul oferit de cei din jur, contribuie la depăşirea acestora

Activitatea s-a desfășurat în baza protocolului de colaborare încheiat între Penitenciarul Brăila , Centrul de Sănătate Mintală Brăilă – Spitalul de Psihiatrie ”Sf. Pantelimon”, Colegiul Național Gh. Munteanu Murgoci și Centrul Antidrog Brăila cu implicarea unui numar de de 31 deținuți.

Reprezntanții celor trei instituții Centrul de Sănătate Mintală Brăilă – Spitalul de Psihiatrie ”Sf. Pantelimon” – psiholog Eduard BUCUREȘTEANU, Cătălin Spătaru – medic psihiatru , din partea  Colegiul Național Gh. Munteanu Murgoci – preot profesor Marius Florin GRECU și din partea Centrului Antidrog Brăila – psiholog Olga CONDRAT –  au avut drept  scop sensibilizarea persoanelor private de libertate în raport cu problematica suicidului, acesta fiind atins prin doua direcţii de acţiune: informarea deţinuţilor cu privire la semnificaţia Zilei Mondiale de Prevenire a Suicidului şi la principalele caracteristici ale fenomenului suicidar şi conştientizarea de către personal şi de către deţinuţi, a faptului că semenii noştri trec prin perioade existenţiale dificile şi atunci mai mult ca oricând au nevoie de susţinere.

La activitățile organizate în cadrul proiectului au fost prezentate şi dezbătute materiale informative destinate deţinuţilor, cu date de interes privind fenomenul suicidar şi cazuri ce pot constitui subiecte de reflecţie şi de influenţare pozitivă a persoanelor aflate în executarea unei pedepse privative de libertate.

Proiectul implementat la iniţiativa Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, se desfăşoară la nivel naţional în toate unităţile sistemului penitenciar şi urmărește creşterea gradului de conştientizare de către deţinuţi a faptului că unii dintre semenii noştri aleg să recurgă la gesturi dramatice atunci când se confruntă cu situaţii de viaţă problematice şi că, deseori, solidaritatea şi sprijinul oferit de cei din jur, contribuie la depăşirea acestora.

Importanţa marcării acestei zilei este dată de lansarea, în anul 2014, de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a Raportului mondial privind actul de suicid, care obligă toate cele 194 de state membre, să reducă ratele de suicid cu 10% până în 2020, in acest sens campania derulata in sistemul penitenciar este ajunsa deja la a patra editie.

Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului pune accent pe valoarea sentimentală şi universală a solidarităţii cu semenii noştrii, unii dintre ei alegând să recurgă la gesturi dramatice atunci când se confruntă cu situaţii de viaţă problematice

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.