A murit Dan Andrei Aldea

Dan Andrei Aldea s-a stins din viață la 69 de ani. Tristul anunț l-a făcut bunul său prieten, brăileanul Nicu Alifantis, pe pagina sa de Facebook. 

Ne-a părăsit marele muzician Dan Andrei Aldea! Drum lin către stele, Om Bun!”, a scris pe contul său de Facebook Nicu Alifantis.

Dan Andrei Aldea este unul din numele de temelie ale rockului românesc, rockul progresiv. Numele lui se leagă de trupa SFINX,  înființată în 1963. Aldea nu a făcut parte din prima formulă a trupei. Dar a fost cooptat în 1970, pe când era licean, avea 17 ani.

Dan Andrei Aldea s-a născut în 9 martie 1950, la Bucureşti. Absolvent al Liceului de muzică „George Enescu” din Bucureşti în 1968, când a fost admis la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, unde  a terminat la Secţia Vioară, cu o scurtă întrerupere. După intrarea în trupa SFINX, Dan Andrei Aldea a fost exmatriculat din cauza absențelor.

Dan Andrei Aldea a scris şi interpretat cu SFINX piese precum: „Şir de cocori”, „Om bun”, albumul-concept „Zalmoxe”, piesele „Din nou acasă”, „Fetele albine” ş.a. A participat în calitate de compozitor sau instrumentist la înregistrarea discurilor unor artişti ca Dida Drăgan, Anda Călugăreanu, Mircea Vintilă, Vali Sterian.

Spre sfârșitul anului 1970, trupa reapare în formulă de trio, cu Dan Andrei Aldea (chitară, vioară, pian, voce), Corneliu Bibi Ionescu (chitară bas) și Marian Toroimac (tobe, pian) și susține mai multe concerte la Student Club. Atunci au fost prezentate noi compoziții, ca „Lumină lină”, „Șir de cocori”, „Blues absurd”, „Languir me fais”, „Purgatoriu”, „Verde crud” și „Doină”. Aldea  a inflluențat decisiv evoluția trupei.

Trupa apărută în anii`60, în perioada beat-ului, nu a scos albume relevante, însă în anii `70 apar albumele de referință pentru rockul progresiv românesc: “Lume alba” si “Zamolxe”. La tobe, cu talentatul baterist și compozitor și vocalist Mișu Cernea, care l-a înlocuit pe Toroimac în 1972.

După lansarea primelor albume și recitalurile, concertele de la Club A, trupa SFINX a început în acei ani `70 o lungă colaborare cu Teatrul Bulandra alături de Ion Caramitru, Gil Dobrică, Florian Pittiş şi Mira Moreno, în cadrul unor spectacole de muzică şi poezie. Acea perioadă de aur a trupei a fost evocată de Dan Andrei Aldea în mai 2016, pe scena Galei UNITER.

În 1981, Dan Andrei Aldea înregistrează la Electrecord un single, „Zece arici înamorați” / „Noi nu ne temem”, în care parodiază Festivalul Cântarea României și Cenaclul Flacăra. Discul a fost bineînțeles retras de pe piață la câteva zile de la lansare.

După plecarea lui Aldea din țară, a fost rândul lui Sorin Chifiriuc să scrie o nouă pagină în istoria formației. În 1994, trupa se scindează.

Cântăreț și poliinstrumentist excelent, compozitor și aranjor, Dan Andrei Aldea era considerat de colegii săi în ale muzicii drept unul dintre cei mai creativi, geniali muzicieni, inegalabil. Stăpânea foarte bine chitara, vioara, claviaturile, blockflote, muzicuța, chitara bas, sintetizator.

În 1981, cu ocazia unui contract cu formaţia în Belgia, Dan Andrei Aldea nu s-a mai întors în ţară. S-a stabilit la München, Germania, unde şi-a construit un studio de înregistrări, Dan\”s Own.

A revenit în țară în anii 2000 și s-a stabilit la Oradea. De atunci a susținut mai multe concerte, invitat pentru recitaluri la mai multe festivaluri.

sursa: realitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.