Bacăul, orașul cu cele mai multe picturi murale care purifică aerul din Europa

Bacăul a devenit orașul cu cele mai multe picturi murale care purifică aerul din Europa, după ce, în doar 2 luni, 10 lucrări de artă murală au fost realizate cu vopsea Airlite. Această vopsea specială transformă substanțele poluante din aer, precum oxizii de azot și de sulf, în nitrați și nitriți inofensivi, care sunt depozitați pe suprafața vopsită, până când sunt eliminați de apa de ploaie sau de umiditatea din aer.

În total, peste 700 de mp, având capacitatea de a filtra aerul asemenea unei păduri de copaci maturi de 700 de mp, au fost pictați în cadrul proiectului ZidART, realizat de  Asociația „Ingenious Drama”, cu sprijinul Primăriei Municipului Bacău.  Proiectul ZidART este finanțat prin programul StartONG, lansat de Kaufland România și implementat de asociația Act for Tomorrow.

Un alt aspect inovator adus de acest proiect, constă în mesajul social al lucrărilor realizate. Majoritatea sunt centrate pe transmiterea unui mesaj de solidaritate cu grupurile vulnerabile din România și aduc în viața culturală citadină problemele întâmpinate de persoanele cu dizabilități, adolescentele însărcinate și minoritățile etnice. O altă parte a lucrărilor abordează teme culturale sau de mediu. Proiectul cuprinde și prima lucrare din lume dedicat nevăzătorilor, tradusă în limbajul Braille.

Lucrările au fost realizate de artiști români printre care se numără: Obie Platon, Cristian Scutaru, Kaps Crew, Monk Ink, Andreea Toma, Le Comete, Cătălin Moraru, Florin Radu, şi Ronin.

Vopseaua reduce costurile și consumul de energie ale aparatelor de aer condiționat și reduce emisiile de CO2, care cauzează schimbările climatice. Lucrările au proprietatea de a îndepărta gramele de poluanți echivalentul a aproximativ 140 de automobile pe benzina euro 6. De asemenea, vopseaua folosită este eficientă în prevenirea așezării murdăriei pe pereți. Aceasta combate murdăria în două moduri. Aerul descompune substanțele uleioase depuse pe suprafață, împiedicând lipirea prafului de perete.  În combinație cu vopseaua, se creează un strat subțire de apă (datorită unei proprietăți numite hidrofilicitate), care împiedică așezarea prafului și a altor particule pe suprafață, determinandu-le să se desprindă. Mai simplu spus, Airlite creează o peliculă de protecție invizibilă care împiedică murdăria și praful din aer să se așeze pe suprafețe. Suprafețele rămân la fel de verzi ca în ziua în care au fost pictate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.