Deschiderea anului şcolar la Penitenciarul Brăila

 

În data de 9 septembrie, începând cu orele 14:00, la Penitenciarul Brăila, a avut  loc deschiderea anului şcolar 2019 – 2020, ca urmare a Protocolului de Cooperare încheiat între Penitenciarul Brăila şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Brăila, având drept obiectiv crearea cadrului care să permită îmbunătăţirea condiţiilor de şcolarizare şi a rezultatelor procesului de educare şi profesionalizare a persoanelor aflate în executarea unei pedepse private de libertate  în condiţii similare celor din comunitate cu scopul creşterii şanselor de reintegrare socială şi profesională a acestora.

Şcolarizarea organizată şi desfăşurată în penitenciar constituie o componentă principală a normalizării şi încurajează independenţa şi responsabilitatea deţinuţilor.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila împreună cu Şcoala generală „Nikos Katzantzakis” Brăila şi Colegiul Tehnic Costin D. Neniţescu, asigură organizarea cursurilor de şcolarizare pentru un număr de 149 deținuți, astfel urmând a se desfăşura  cursuri de instruire şcolară  de nivel primar, gimnazial şi liceal pentru deținuți.  Conform Legii 254/2013 – privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal , art. 90, alin.(1)  ”În sistemul penitenciar se organizează cursuri de şcolarizare pentru formele de învăţământ general obligatoriu şi pot fi organizate cursuri şi pentru alte forme de învăţământ prevăzute de legea educaţiei”.

Specialiștii din cadrul Serviciul de Educaţie al Penitenciarului Brăila, a selecţionat un număr de 149 deținuți care îndeplineau condiţiile prevăzute de lege pentru a urma cursurile de  şcolarizare, astfel:

  • Clasele I-IV, forma de şcolarizare „ A doua şansă”- selecţionate un număr de 25 deținuți;
  • Clasele V-VIII – forma de şcolarizare – frecvenţă redusă, selecţionate un număr de 41 deținuți;
  • Clasele IX – XIII , forma de şcolarizare – frecvenţă redusă – selecţionate un număr de 83 deținuți.

În acest context, Inspector principal de poliție penitenciară Valentin PERIANU –Șef Serviciu Educație în cadrul Penitenciarului Brăila, prezintă opinia lui Spiru Haret, potrivit căreia învățământul reprezintă instrumentul fundamental pentru formarea, educarea și progresul unei națiuni. Scopul şcolarizării organizate si desfăşurate în penitenciar este să asigure achiziţionarea unor atitudini pozitive și posibilitatea de a promova intr-o meserie si a presta o munca utilă în societate.

Deschiderea noului an școlar a fost marcată prin adresarea de catre comisar de poliție penitenciară Simona CALU –director  adjunct Reintegrare Socială Penitenciarul Brăila, d-na profesor Neaga SUSANU –  director Şcoala Gimnazială „Nikos Katzantzakis”,  d-na Claudia DIȚĂ – profesor colaborator –  Colegiul ”C.D Neniţescu” şi  d-na inspector de specialitate din partea Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila, de cuvinte de încurajare și urări cu prilejul începerii anului școlar 2019- 2020.

Comisar șef de poliție penitenciară Horia HULUBA – director Penitenciarul Brăila și comisar de poliție penitenciară Simona CALU –director  adjunct Reintegrare Socială au transmis mesajul domnului director general al Administraţia Naţională a Penitenciarelor cu ocazia  deschiderii noului an şcolar, un mesaj de susţinere, încurajare a cursanţilor, dar şi aprecierea pentru toţi factorii implicaţi în creşterea nivelului educaţional şi de formare profesională a persoanelor cu nevoi speciale, în vederea facilitării reintegrării sociale în familie şi pe piaţa muncii. Aceștia au mulțumit pe acesată cale personalului didactic care își desfășoară activitatea în sistemul penitenciar, pentru efort și consecvență, asigurându-i totodată de întreaga apreciere și dorind pe această cale ca acest nou an de învățământ să decurgă în cele mai bune condiții – motivante, din punct de vedere personal și profesional.

La finalul festivităţii preotul voluntar repartizat din partea Protoierieie Brăila, a  binecuvântat evenimentul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.