Deputatul liberal Antoneta Ioniță i-a adresat o serie de întrebări ministrului Sănătății, Sorina Pintea, printre care se numără și cea legată de dreptul paciențior români la a doua opinie medicală gratuită.

Potrivit Institutului Naţional de Diagnostic, în România, unul din zece pacienți primește un diagnostic greșit, iar peste jumătate dintre pacienții români se tem că ar putea primi un diagnostic incorect sau un plan de tratament ineficient. Totodată, conform unui studiu realizat de olandezii de la Diagnose.me.com, a doua opinie reduce riscul unei erori de diagnostic cu 90%.

Pacientul român, la fel ca cel occidental, nu solicită o a doua opinie medicală pentru afecțiuni minore. Statisticile arată că, cel mai des, a doua opinie este cerută în cazul afecțiunilor grave, din sfera bolilor cardiovasculare, neurologice și oncologice. Din nefericire, ministerul pe care-l conduceți nu face nimic pentru a-i informa pe români cu privire la drepturile pe care le au și mulți nu apelează la o a doua opinie medicală, pe fondul lipsei de fonduri. Statisticile arată că, în România, sunt înregistrate anual peste 50.000 de decese cauzate de cancer și mai puțin de 1% solicită o a doua opinie medicală. Vorbim despre sănătatea românilor și nu despre o a doua opinie la achiziționarea unei locuințe, a unei mobile sau a unui aparat electrocasnic. În țări precum Franţa, a doua opinie medicală este un serviciu inclus în pachetul de bază al asiguraţilor, iar în Marea Britanie, medicii de familie lucrează în echipă, pentru a exista cel puţin două opinii atunci când pun un diagnostic.

În concluzie, vă solicit, doamnă ministru, în calitate de medic și deputat, să-mi comunicați:

  • Care este data la care estimați că Legea 46/2003 va deveni aplicabilă, prin elaborarea normelor metodologice?
  • Când vor beneficia pacienții români, efectiv și gratuit, de acest drept prevăzut de lege și care vor fi acțiunile pe care le veți întreprinde cu privire la informarea pacienților privind dreptul de a solicita, gratuit, o a doua opinie medicală?”, a solicitat deputatul PNL.

Depuatul Antoneta Ioniță i-a cerut ministrului să răspundă în scris la aceste solicitări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here