Exerciții de luptă de Ziua Marinei la Brăila

Ziua Marinei a fost sărbătorită și în acest an la Brăila, iar vremea nu foarte călduroasă a adus în zona Falezei Dunării mii de brăileni. 

Manifestările dedicate zilei Sf. Maria şi zilei Marinei Române au fost organizate şi în acest an de către COMANDAMENTUL FLOTILEI FLUVIALE „MIHAIL KOGĂLNICEANU”, în strânsă cooperare cu Prefectura Brăila, Consiliul Judeţean Brăila, Primăria Municipiului Brăila, Administraţia Portuară Brăila, Căpitănia Portului Brăila, Liga Navală Română Filiala Brăila, Statul Major al Fortelor Aeriene, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră și Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila. Activităţile au fost coordonate de la bordul CAZĂRMII PLUTITOARE DÎMBOVIŢA, navă construită în anul 1976, la Şantierul Naval Mangalia şi în prezent comandată de M.m.I Iulian Sandu.

Ziua Marinei Române s-a desfăşurat anul acesta în contextul sărbătoririi a 8 decenii de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române a navei școală MIRCEA, perioadă în care cel mai longeviv ambasador al României a înregistrat numeroase premiere pentru țara noastră, în timpul marșurilor de instrucție făcând escale în peste 120 de porturi din Europa, Asia Mică, nordul Africii și din America. Anul acesta, în timpul tradiționalului marș de instrucție, velierul simbol al învățământului de marină s-a reîntors în Hamburg, locul de baștină, iar la revenirea în portul Constanța a urmat traseul efectuat acum 80 de ani.

Oficializată ca onomastică a marinarilor români, prima dată  la 15 august 1902, de Sfânta Maria Mare, Ziua Marinei Române şi-a certificat pe deplin, mai bine de un secol, caracterul de autentic festival al mării şi spiritualităţii marinăreşti. Concepută iniţial ca serbare naţională, sărbătoarea marinarilor atrage atenţia, prin programul său deosebit de atractiv şi deopotrivă pitoresc. Această sărbătoare a oferit întotdeauna asistenţei un adevărat regal scenic, alcătuit atât din momente sobre, precum ceremonialul militar al întâmpinării oficialităţilor, arborarea pavilionului şi a marelui pavoaz, în acordurile Imnului naţional pe fundalul celor 21 salve de tun, serviciul religios, parada navală şi aviatică, defilarea gărzii de onoare, cât şi din momente pitoreşti, specifice vieţii şi tradiţiilor marinăreşti.

Într-unul dintre exercițiile a fost prezentat un procedeu tactic de luptă specific navelor fluviale și anume debarcarea si sprijinul cu foc al unui desant tactic fluvial. Din aval a venit o navă proprie marcată de monitorul 47, urmată de două șalupe ale infanteriei marine, având la bord o grupă pregătită să execute un desant tactic. De la malul stâng un grup de cercetare diversiune inamic de la bordul unei ambarcațiuni, execută atacul cu armament de infanterie asupra navei proprii și asupra ambarcațiunilor de desant. Monitorul 47 ripostează cu armamentul de la bord – tunul cal. 100m mm și mitralierele cal.14,5 mm, împreună cu șalupele de desant asupra grupei de diversiune inamică. În urma duelului de foc, un militar din șalupele de desant este rănit și cade în apă. Comandantul navei solicită recuperarea acestuia de către șalupa rapidă a detașamentului de scafandri fluviali din cadrul Centrului 39 Scafandri. Militarul este salvat și transportat la mal, unde se intervine pentru acordarea primului ajutor de către o echipă medicală. Inamicul este neutralizat, iar cei rămași în viață sunt capturați de către desantul infanteriei marine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.