Jocurile marinărești, atracția principală de Ziua Marinei la Brăila

Jocurile marinărești, atracția principală de Ziua Marinei la Brăila
Jocurile marinărești, atracția principală de Ziua Marinei la Brăila

Cultul maritim al lui Neptun era prezent şi în Corint în preajma şi în timpul jocurilor istmice, când zeul era figurat călărind un delfin sau într-o turigă, tras de tauri de mare sau de cai de mare. Ca în fiecare an, sosirea Zeului Neptun și a alaiului său zgomotos a fost una dintre atracțiile publicului. În preajma lui se aflau câţiva tineri şi mai vârstnici piraţi înrăiţi, care îl feresc de privirile zglobiilor nimfe nereide, sirene şi silfide brăilene.  

Neptun s-a îndreaptat către locul special amenajat de unde a adresat tradiţionalul discurs şi a declarat deschise jocurile marinăreşti pe apă. Ca în fiecare an Neptun – stăpânul mărilor şi al oceanelor a dat botezul marinăresc celui mai tânăr marinar al bătrânului fluviu. Acest ghiborţ va fi astfel iniţiat în tainele solemne ale vechiului ordin al apelor.

Zeul Neptun şi-a ocupat locul său de drept, în jilţ şi de acolo a patronat jocurile şi întrecerile marinăreşti. Șeful Ghiborților i-a cerut permisiunea Zeului de a-l boteza pe cel mai tânăr ghiborț.

Preamărite Neptun, stăpân al mărilor şi oceanelor , cu supuşenie mă adresez ţie , să ai bunăvoinţa de a fi naşul acestui ghiborţ, cel mai tânăr marinar al Flotilei Fluviale „Mihail KOGĂLNICEANU”. Dă-i mirul tău şi odată cu el binecuvântarea apelor pentru viitor.” a spus șeful ghiborților.

Neptul și-a chemat alaiul de botez: “Să-l botezăm pe aceşt ghiborţ, tânăr marinar al Flotilei Fluviale „Mihail KOGĂLNICEANU”, să vină alaiul de botez!”

Neptun, aşezat pe tron cu un trident în mâini îşi îndeamnă la treabă pe cei 3 supuși să-l boteze pe tânărul ghiborț, care a fost săpunit, bărbierit, apoi ascultat la imimă și verificat la reflexe.

Marinarul botezat a depus jurământul: ”Jur cu toată tăria/ Că o sa-mi fac datoria./Jur să fac tot ce se poate/Ca să obţin rezultate./Jur ca să mă port cu tact/Să mai obţin un contract./Jur că de n-am să mai pot/Să rămân tot matelot./Jur ca după acest botez,/ Cu Neptun drept protector/ Să înving apa, furtuna,/Să înving chiar şi minciuna,/Teamă să nu am niciuna./Aşa să-mi ajute Neptun!

Neptun a dat citire actului de botez și i l-a semnat şi înmânat primului ghiborţ.

Neptun a anunțat apoi deschiderea jocurilor marinărești. Mateloţii s-au întrecut la trasul la rame prin apele învolburate ale Dunării. Apoi cei prezenți s-au distrat la proba porcul la şcondru, care și anul acesta a constat într-un porcușor în care se afla o sumă de bani echivalentă pentru un porcușor de câteva kilograme.

A urmat apoi lansarea rațelor la apă, iar cei mai norocoși și mai rapizi înotători au plecat acasă cu câte o rață. La final au fost premiate și echipajele clasate pe primele 3 locuri la concursul de bărci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.