Gheorghe Caruz trimis în judecată pentru infracţiuni la legea apelor

În plin scandal al pestei porcine africane, un dosar instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța are în prim plan complexul de creștere a porcilor deținut acum, în acte, de fiul omului de afaceri brăilean Gheorghe Caruz.

SC Complexul de Creștere a Porcilor SRL, Gheorghe Caruz și Georgel Voicu au fost trimiși în judecată pentru poluarea Dunării. Potrivit anchetatorilor, poluarea a fost sistematică și cu intenție, conducerea crescătoriei de porci continuând să deverseze fecalele suinelor în apă chiar și după ce a fost somată să înceteze și să respecte normele în vigoare.

Pesta porcină africană a adus pagube însemnate cunoscutului afacerist brăilean Gheroghe Caruz, proprietarul mai multor ferme zootehnice din judeţul Brăila, al unui abator şi al unei fabrici de preparate din carne.

Încă din 2014, Garda de Mediu constata că ferma de porci, gestionată de SC Complexul de Creștere a Porcilor SRL, încalcă legea. Ca urmare a unui control la complexul din Tichilești, Garda de Mediu stabilea că societatea funcționa fără să dețină autorizație integrată de mediu. La vremea respectivă a fost aplicată o amendă, iar ulterior Garda a revenit în control, constatând că, în continuare, firma lui lui Caruz manifestă dispreț față de lege, fiind emisă o sesizare către organele de urmărire penală.

În paralel, s-a ajuns la concluzia că dejecțiile de la cei circa 35 – 40 de mii de porci deținuți de SC Complexul de Creștere a Porcilor SRL nu sunt gestionate corespunzător. Mai exact, complexul nu era prevăzut cu stație de epurare care să facă față unui număr atât de mare de suine.

Situația a fost demonstrată și de descoperirea, în 2017, a unei conducte prin care dejecții netrecute prin filtrul stației de epurare se revărsau direct în Dunăre.

În ianuarie 2017, un agent hidro, angajat al Sistemul de Gospodărire a Apelor Brăila, care își desfășura activitatea potrivit sarcinilor sale de serviciu la un canton din apropierea conductei de evacuare în Dunăre a apelor uzate, apaținând societății SC Complexul de Creștere a Porcilor SRL, a sesizat faptul că în acea zonă s-a format o pată mare de culoare închisă, mirosind a dejecții animaliere, chestiune specifică deversării de ape poluate. Locul era situat la malul Dunării, la o distanță de circa 3 km de locația stației de epurare.

La data de 26 ianuarie 2017, lucrătorii SGA Brăila au prelevat probe de apă uzată, epurată de la punctul oficial de prelevare de la bazinul biologic al societății, rezultatele fiind surprinzătoare, întrucât laboratorul a stabilit că sunt probe aproape conforme cu legea. La acel moment, Dunărea fiind înghețată, nu s-a reușit prelevarea de probe și de la gura țevii de deversare în fluviu, unde se afla pata cu miros de dejecții. Însă, toate indiciile, precum și imaginile video care au ajuns în posesia anchetatorilor, au condus la concluzia că mare parte din dejecțiile de la zecile de mii de porci din complexul lui Caruz ajungeau direct în Dunăre, fără să treacă prin stația de epurare.

Ca urmare a noilor elemente care incriminau complexul, dosarul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, iar la mijlocul lunii decembrie 2018 Gheorghe Caruz a fost trimis în judecată, alături de Georgel Voicu, administrator al SC Complexul de Creștere a Porcilor SRL. De asemenea, a fost pusă sub învinuire și trimisă în judecată și SC Complexul de Creștere a Porcilor SRL, pentru: „continuare a activităţii care a cauzat poluarea după dispunerea încetării acestei activităţi”, prev. de art. 98 alin. 5 lit. a din O.U.G. 195/2005; „evacuarea, aruncarea sau injectarea în apele de suprafaţă şi subterane, în apele maritime interioare ori în apele mării teritoriale de ape uzate, deşeuri, reziduuri sau produse de orice fel, care conţin substanţe, bacterii ori microbi în cantitate sau concentraţie care poate schimba caracteristicile apei, punând în pericol viaţa, sănătatea şi integritatea corporală a persoanelor, viaţa animalelor, mediul, producţia agricolă ori industrială sau fondul piscicol”- prev. de disp. art. 92 alin. 1 din Legea nr. 107/1996; „poluarea, în orice mod, a resurselor de apă, dacă are un caracter sistematic şi produce daune utilizatorilor de apă din aval”, după cum se arată în dosarul de la Judecătoria Constanța.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.