Incendiu de vegetație pe o suprafață de circa 100 hectare

Joi seara, în jurul orei 21.00, subunităţile de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila au acționat cu trei autospeciale de stingere cu apă şi spumă pentru limitarea şi lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată pe un islaz dintre localităţile Scorţaru Vechi şi Comăneasca, comuna Tudor Vladimirescu.

Împrejurările care au dus la producerea incendiilor a fost crearea intenţionată sau din culpă a condiţiilor pentru generarea incendiului. Incendiul nu s-a extins însă până în zona de locuințe, astfel că nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale.

În urma incendiului a ars vegetaţia uscată şi stuf pe o suprafaţă de aproximativ 100 ha.

”În luna august subunităţile de intervenţie ale ISU Dunărea Brăila au acționat pentru stingerea a 27 incendii de vegetaţie uscată şi gunoi menajer în localităţile Brăila, Însurăţei, Chiscani, Cireşu, Gropeni, Măxineni, Movila Miresii, Mircea Vodă, Salcia Tudor şi Şuteşti.

În aceste zone a ars vegetaţie uscată şi gunoi menajer pe o suprafaţă totală de aproximativ 27,61 ha”, a declarat lt. col. Ștefan Stoian, purtator de cuvânt al ISU Dunărea Brăila.

În scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a incendiilor, de asigurare a condiţiilor pentru limitarea propagării şi dezvoltării incendiilor, precum şi de protecţie a bunurilor şi mediului împotriva efectelor incendiilor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila, aduce la cunoştinţa populaţiei măsurile ce trebuie respectate la arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale.

Arderile se vor executa numai pe  timp de zi şi în condiţii meteo fără vânt.

Pentru arderea vegetaţiei uscate (plantele cu rădăcină în pământ care s-au uscat şi care nu se mai utilizează în sistemul economic) şi a resturilor vegetale (deşeurile vegetale rezultate în urma activităţilor de curăţare a copacilor, arbuştilor, zonelor de siguranţă de-a lungul căilor ferate şi drumurilor, de rărire a pădurilor şi altele asemenea), se vor lua următoarele măsuri:

– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

– supravegherea permanenta a arderii;

– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

– se interzice acoperirea cu pământ a focarelor;

– supravegherea permanentă a copiilor;

– fumatul în locuri special amenajate şi stingerea resturilor de ţigară înainte de a fi aruncate în scrumiere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.