„Istoria Brăilei în context otoman”- la Muzeul Brăilei Carol I

image description

Activitatea este prilejuită de sărbătorirea a 190 de ani de la eliberarea Brăilei de sub dominația otomană.

 

Muzeul Brăilei „Carol I” și Uniunea Democrată Turcă din România – Filiala Brăila organizează duminică, 14 iulie 2019, ora 11, în sala „Regele Ferdinand și Regina Maria” aflată la sediul muzeului (Piața Traian, nr. 3), o conferință cu titlul „Istoria Brăilei în context otoman”, prezentată de prof. univ. dr. Ionel Cândea, managerul Muzeului Brăilei „Carol I”, membru corespondent al Academiei Române.

Numeroase documente vorbesc despre Brăila ca fiind cel mai important port de la gurile Dunării, spre care se îndreptau principalele rute comerciale medievale. Poziţionat la graniţa provinciei, dar şi pe fluviul care transporta pe lângă vase comerciale şi flote de război, oraşul a trecut de-a lungul timpului prin perioade nefaste care i-au mai încetinit avântul economic.

Ars de turci la 1462, şi apoi de către Ştefan cel Mare în 1470, cucerit în anul 1540 şi transformat în „raia”, numită Ibrail, oraşul a fost stăpânit de turci timp de aproape trei secole, până la sfârşitul războiului ruso-turc din 1828-1829, mai puţin perioada cuprinsă între anii 1595, când a fost eliberat de către domnitorul Mihai Viteazul, şi până la moartea acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.