Măsuri luate de Direcția de Asistență Socială Brăila privind necesitatea dezvoltării serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice

În ultimii ani, s-a remarcat o creştere substanţiala a numărului de persoane vârstnice dependente care au ajuns în atenţia Direcției de Asistență Socială Brăila şi care nu pot fi găzduite în centre rezidenţiale sau care nu doresc să fie instituţionalizate.

Conform art. 7 din Legea nr. 17/2000, privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice ”serviciile sociale pentru persoane vârstnice se realizează cu consimţământul acestora.” În aceste condiţii, aflaţi în faţa unui refuz din partea persoanei vârstnice, DAS Brăila nu poate institui măsuri de asistenţă socială, deşi persoana se află în dificultate.

În acest context, instituția aflată în subordinea Primăriei Brăila a considerat de utilitate, îngrijirea la domiciliu a persoanei vârstnice aflate în situaţie de dependenţă socio-medicală şi angajarea de personal de îngrijire prin plata cu ora, fracţiuni de normă sau normă întreagă. Aceste angajări se pot face conform art. 13 din Legea 17/2000.

Serviciile de îngrijire la domiciliu sunt servicii care permit persoanelor aflate în incapacitate totală sau parţială, să trăiască pe cât de independent posibil în propriul cămin şi au scopul de a preveni, a întârzia sau înlocui instituţionalizarea.

Serviciile de de îngrijire la domiciliu acordă suport şi asistenţă pe de o parte persoanei vârstnice dependente pentru a o ajuta să-şi continue viaţa în propria casă într-un mod cât mai independent posibil, iar pe de altă parte acordă suport şi asistenţă familiei acestei persoane, ca principal susţinător al vârstnicului dependent.

Prin dependenţă se înţelege situaţia unei persoane care, ca rezultat al pierderii autonomiei din cauze fizice, psihice sau mentale, necesită ajutor semnificativ şi/sau îngrijire pentru a realiza activităţile de bază ale vieţii de zi cu zi.

Tipurile de servicii recomandate pentru a fi acordate la domiciliu pentru persoane vârstnice se stabilesc pe baza evaluării nevoilor şi încadrării în grade de dependenţă, a situaţiei economice şi sociale a persoanei vârstnice.

”Soţul şi rudele care au în îngrijire un vârstnic în situaţie de dependenţă pot beneficia de program redus de lucru, de o jumătate de normă, cu suportarea drepturilor salariale pentru cealaltă jumătate de normă din bugetul local, corespunzător salariului brut lunar al îngrijitorului la domiciliu. Timpul cât soţul sau rudele au fost încadrate în aceste condiţii se consideră, la calculul vechimii în muncă, timp lucrat cu normă întreagă.” a declarat Nicoleta Oancea, directorul executiv al Direcției de Asistență Socială Brăila. 

Persoanele care vor să beneficieze de această prevedere legală trebuie să depună o cerere la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială Brăila.

În organigrama instituţiei sunt prevăzute 6 posturi pentru îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice dependente.

Până în prezent, la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială Brăila nu a fost depusă nici o solicitare în acest sens.

Facem menţiunea că salariul brut lunar al îngrijitorului la domiciliu se situează între – 2080 lei şi 2478 lei – conform Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.