Referendumul continuă! Liberalii brăileni cer eliminarea taxei pe apa de ploaie!

În ciuda faptului ca Legea ”Varga” a fost promulgată, primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir, nu s-a grăbit să elimine din facturi taxa pe apa de ploaie, motiv pentru care liberalii au decis să inițieze un proiect de hotărâre, care să fie pus în dezbatere în ședința următoare.

Consilierii locali liberali așteaptă un raspuns din partea primarului care, până la momentul actual, acuza lipsa unui cadru legal pentru a elimina taxa pe apa meteorică.

Așa cum am inițiat un proiect în Parlament, vom iniția și un proiect în Consiliul Local. Chiar sunt curios care va fi atunci argumentația domnului primar, în momentul în care îl va avea pe masă.(…)De la înălțimea pupitrului poți spune că nu vrei, chiar nu dau nume, în sală, printre colegi le-a fost implementată chestia asta ‘pentru că putem’. Nu este un mod rațional și democratic să nu lași opoziția, așa firavă cum este ea, să-și spună punctul de vedere și să vină cu amendamente. Toate amendamentele sunt de fapt declarații politice, așa cum personal mi-a spus domnul primar”, a declarat președintele Organizației Municipale a PNL Brăila, Adrian Tabarac.

Încă de la începutul anului, liberalii au demarat procedura unui referendum la initiativă cetățenească, urmărind demiterea primarului și dizolvarea Consiliului Local Municipal.

Potrivit art. 55, alineat 3 din Legea 215/2003, referendumul pentru dizolvarea consiliilor locale se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului, de cel puțin 25% din numărul cetățenilor cu drept de vot înscriși pe listele electorale ale unității administrativ-teritoriale.

Referendumul local este organizat de către o comisie numită prin ordin al prefectului, compusă dintr-un reprezentant al prefectului, câte un reprezentant al primarului, al Consiliului Local și al Consiliului Județean și un judecător, de la judecătoria în a cărei jurisdicție se află unitatea administrativ-teritorială în cauză. Secretarul comisiei este asigurat de instituția prefectului.

Referendumul oricum nu s-a oprit, acela va merge mai departe și este o altă presiune, pusă asupra primarului pentru a înțelege nevoile și dorințele cetațenilor. Nu este o mișcare populistă. Adică nu venim cu ceva rupt din stele și adus printer noi, pământenii de rând. Este ceva real, care doare, doare și la bugetul local. Eu sunt foarte curios, vom înainta și alte adrese să vedem care este valoarea reala a taxei plătite doar de către cetățeni, pentru ca și la CUP Dunarea, adresele noastre sunt compuse din cinci, șapte, zece întrebări și răspunsurile vin pe jumătate.(…) Eram undeva la 7.000 de semnături, aproape 10.000 de semnături. Trebuie să recunosc că în perioada concediilor s-a lăsat mai lent pentru că nici cetățenii nu erau acasă. Nu s-a depășit mai mult de 10.000 de semnături, cu referendumul, pe lânga cele 15.000 pe care le avem”, a declarant Adrian Tabarac.

În acest caz, referendumul este valabil dacă s-au prezentat la urne cel puțin jumătate plus unu, din numărul total al locuitorilor cu drept de vot. Pentru ca dizolvarea Consiliului Local să fie aprobată, trebuie să se pronunțe în acest sens cel puțin jumătate plus unu, din numărul total al voturilor valabil exprimate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.