Respectați persoanele cu dizabilități

Respectați persoanele cu dizabilități
Respectați persoanele cu dizabilități

De câte ori, grăbiți și enervați după ce aţi căutat fără succes un loc unde să parcaţi maşina, nu aţi fost tentaţi să ocupaţi unul dintre cele special rezervate pentru persoane cu handicap, gândind că oricum sunt prea multe și că poate nu va avea nevoie cineva de locul acela chiar atunci? Dar aţi renunțat la idee şi aţi ales să mergeţi ceva mai mult pe jos, gândindu-vă că, spre deosebire de acele persoane, aveți privilegiul de a o putea face.

De câte ori nu v-ați revoltat văzând cum dintr-o mașină de lux parcată pe un loc destinat persoanelor cu handicap au coborât cu nonșalanță persoane care, cel puțin din punct de vedere locomotor, nu puteau fi încadrate în categoria persoanelor cu dizabilități? Şi care, dacă le-aţi atras atenția că au parcat pe un loc nepotrivit, v-au „sfătuit” să vă vedeți de treabă?

Situate în apropierea intrărilor în instituții, centre comerciale, blocuri de locuinţe sau clădiri de birouri, locurile de parcare dedicate persoanelor cu dizabilități sunt „vânate” adesea de persoane cărora respectul față de cei din jur şi faţă de regulile societății le sunt străine şi al căror comportament este ghidat doar de interesul personal. Cu toţii prețuim independența și o considerăm adesea implicită. Pentru persoanele cu dizabilități, însă, ea este de cele mai multe ori un lux. Astfel, pe lângă barierele impuse de limitările fizice ori psihice cu care se confruntă, intervin si barierele din exterior, precum factorii de mediu fizic ori social, dar și atitudinile negative ale celor din jur (nepăsare, izolare, respingere). Persoanele cu dizabilități au drepturi ca toți ceilalți cetățeni, iar pentru ca aceste persoane să îşi poată îndeplini rolurile în societate, este necesară îndepărtarea barierelor care stau în calea exercitării depline a drepturilor lor.

Legea nr. 448 din 6 decembrie 2006, republicată, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, reglementează drepturile și obligațiile acestor persoane, acordate în scopul integrării şi incluziunii sociale a acestora. Printre drepturile enumerate la art. 6 din lege se numără şi dreptul la ocrotirea sănătății, dreptul la educație şi formare profesională, cel la  ocuparea şi adaptarea locului de muncă, orientare şi reconversie profesională, dar și dreptul la locuință, amenajarea mediului de viață personal ambiant, transport, acces la mediul fizic, informațional și comunicațional.

În scopul exercitării acestor drepturi, actul normativ menționat prevede o serie de facilități. Un exemplu în acest sens îl constituie faptul că, în conformitate cu preevderile art. 65, alin. 1 din Legea nr. 448/2006, în spațiile de parcare de pe lângă clădirile de utilitate publică, precum şi în cele organizate trebuie adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional cel puțin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două locuri, pentru parcarea gratuită a mijloacelor de transport pentru persoane cu handicap.

De asemenea, persoanele cu handicap sau reprezentanții legali ai acestora, la cerere, pot beneficia de un card-legitimație pentru locurile gratuite de parcare (art. 65, alin. 2), iar în spațiile de parcare ale domeniului public şi cât mai aproape de domiciliu, administratorul acestora repartizează locuri de parcare gratuită persoanelor cu handicap care au solicitat şi au nevoie de astfel de parcare (art. 65, alin. 5).

Pentru faptele care constituie încălcări ale drepturilor recunoscute persoanelor cu dizabilități, Legea nr. 448/2006 prevede, la art. 100, o serie de sancțiuni contravenționale. Printre acestea, la alin. 1, lit. f) este prevăzută sancțiunea aplicabilă pentru parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap, respectiv amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei şi ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv. Constatarea acestei contravenții și aplicarea amenzii contravenționale se fac de către agenții de circulație sau de către personalul de control cu atribuții în acest sens (art. 100, alin. 4).

Spre deosebire de persoanele cu dizabilități, noi avem posibilitatea de a face alegeri. Așa că, alegeți să le respectați drepturile, nu doar de teama unei posibile sancțiuni, ci mai ales gândindu-vă cum ar fi dacă aţi fi în situaţia lor şi ar trebui să vă descurcați fără sprijinul celor din jur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.