Săptămâna prevenirii criminalității în atenția elevilor brăileni

Săptămâna prevenirii criminalității în atenția elevilor brăileni
Săptămâna prevenirii criminalității în atenția elevilor brăileni

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila şi cei ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila au fost prezenţi săptămâna aceasta în mijlocul elevilor din unităţile de învăţământ din judeţul Brăila în cadrul evenimentului „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii – Ediţia 2019”.

Oamenii legii au discutat cu elevii din Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Brăila, Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” Brăila, Şcoala Gimnazială „Fănuş Neagu” Brăila, Şcoala Gimnazială „C-tin Sandu Aldea” Brăila, Şcoala Gimnazială „Al.I.Cuza” Brăila, Şcoala Gimnazială Romanu, Liceul Teoretic „George Vâlsan” Făurei şi Liceul Tehnologic „Nicolae Oncescu” Ianca despre principalele riscuri şi vulnerabilităţi la delincvenţa juvenilă sau victimizarea la această vârstă fragedă.

Activităţile s-au desfăşurat sub egida Comisiei judeţene de monitorizare a activităţii preventive, au avut drept scop conştientizarea de către elevi a efectelor fenomenului de bullying asupra victimei şi agresorului. Oamenii legii au discutat cu elevii noţiunile de bullying şi cyberbullying, au analizat împreună comportamentele de tip bullying, posibilele cauze care duc la comportamentele violente, infracţiunile care pot fi asociate fenomenului şi au identificat  modalitățile eficiente de ameliorare a acestui fenomen în mediul școlar şi în mediul online.

O temă importantă a discuţiilor cu cei mici a constituit-o navigarea în siguranţă pe internet, fiind identificate împreună principalele reguli de care trebuie să ţină cont atunci când sunt în mediul on-line. Elevii au fost antrenaţi de poliţişti într-o serie de jocuri educative, care le-au oferit ocazia de a identifica beneficiile şi capcanele utilizării internetului, dar şi riscurile la care se expun în cazul nerespectării regulilor de utilizare. Un accent deosebit a fost pus pe protejarea datelor personale pe internet, elevii fiind sfătuiţi să nu comunice cu persoane pe care nu le cunosc şi în viaţa reală şi să nu divulge informaţii despre ei şi familiile lor unor astfel de persoane.

Pentru ca mesajul oamenilor legii să ajungă la cât mai mulţi copii, reamintim:

Pentru a preveni situaţiile de bullying:

 • evită cuvintele jignitoare şi nu încerca să te răzbuni;
 • alege să nu răspunzi provocărilor pentru a evita un conflict mai mare;
 • arată-i agresorului că nu ţi-e frică de el;
 • nu te purta așa cum îţi cer alții, nu face lucruri rele doar ca să fii acceptat într-un grup;
 • poartă-te respectuos cu toată lumea;
 • comunică politicos și prezintă-ţi părerile cu calm.

Dacă te afli într-o situație de bullying:

 • când cineva te agresează verbal, nu trebuie să ripostezi, ci doar să-i ceri politicos să nu mai vorbească aşa;
 • vorbeşte-i calm abuzatorului, nu îi arăta că te-ai supărat pentru că astfel îi dai satisfacţie;
 • dacă nu reuşeşti să schimbi comportamentul celui/celor care te şicanează, nu păstra tăcerea despre ceea ce ţi se întâmplă. E mai bine să ceri ajutorul unui profesor sau părinte, pentru rezolvarea paşnică a situaţiei;
 • nu te lăsa afectat de comportamentul urât al celorlalţi; înconjoară-te de oameni care te respectă;
 • cere sprijin pentru a găsi o activitate care să-ţi facă plăcere;
 • scrie o listă cu calităţile pe care consideri că le ai. E important să fii încrezător în tine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.