Duminică dimineață, pe o rețea de socializare, a fost publicat un filmuleț despre care cel care l-a postat spune că ar fi fost realizat în noaptea de 6 spre 7 aprilie 2019. În filmare ar apărea cms. Valentin Taman, șeful Poliției Orașului Ianca, având capul descoperit în timpul unei razii la o discotecă din oraș, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în intervalul orar 0.00-1.00.

Filmarea a fost publicată de Alexandru Firicel, cel care a scris prima dată despre cazul celor doi polițiști cercetați disciplinar pentru că patrulau cu capul descoperit. Firicel a prezentat în urmă cu câteva zile un caz în care doi polițiști operativi ”cu vechime în Poliție, profesioniști, cercetați disciplinar la „ordinul”/„dispoziția” șefului Poliței Orașului Ianca, comisarul Taman Valentin fiindcă: „nu purtau cașcheta, dom’-le! Se «plimbau ca vodă prin lobodă» cei doi polițiști, îmbrăcați în uniformă, fără «cap» (cașchetă). Și aduce atingere imaginii uniformei, Poliției…” 

Despre filmarea cu comisarul Taman, Alexandru firicel spune că după ce i-a reclamat la șeful IPJ Brăila pe cei doi polițiști din Ianca și a solicitat să-i bage în cercetare disciplinară și să fie sancționați fiindcă „nu respectă uniforma”, Taman Valentin s-a afișat în spațiul public în uniformă, dar fără cașchetă.

Acesta a spus că șeful poliției din Ianca apare în filmarea în care conducea o razie în discoteca MM Ianca, situată în Parcul din Orașul Ianca, îmbrăcat în uniforma de polițist dar fără să poarte cascheta pe cap

Firicel îi solicită public șefului IPJ Brăila să-l destituie din funcție pe comisarul Valentin Taman:

SOLICIT PUBLIC ȘEFULUI IPJ BRĂILA, comisarul ȘEF GLUGĂ CONSTANTIN-ADRIAN SĂ ÎL DESTITUIE DIN FUNCȚIE PE „CURCANUL ȚANȚOȘ” TAMAN VALENTIN CARE, PENTRU A-ȘI ASCUNDE ILEGALITĂȚILE, ÎNCEARCĂ SĂ-I ÎNDEPĂRTEZE PE ACEI POLIȚIȘTI INTEGRII ȘI PROFESIONIȘTI AFLAȚI ÎN SUBORDINEA acestuia (temei legal: art. 15 alin.(1) lit.d) coroborat cu art.57 și art.69 alin.(1) lit.b) și d) din statutul polițistului aprobat prin Legea nr.360/2002)! Așa, „neica” Taman Valentin va avea mai mult timp pentru afacerile sale agricole… cu capul descoperit”, scrie Alexandru Firicel.

Totul a pornit de la şeful Poliţiei Oraşului Ianca, cms. Valentin Taman, care i-a văzut pe doi poliţişti, un agent şi un ofiţer, că patrulau pe raza oraşului, pe jos, îmbrăcaţi în uniformă, dar având capul descoperit. Acesta a consemnat acest lucru într-un raport pe care l-a înaintat superiorilor, iar un ofiţer IV de la Compartimentul Control Intern din cadrul IPJ Brăila a început cercetarea disciplinară faţă de cei doi lucrători care nu purtau cascheta, pe motiv că ar fi încălcat o dispoziţie IGRP, dar şi un articol din Legea 360/2002 privind Statutul poliţistului.

“Cum Doamne iartă-mă să soliciţi cercetare disciplinară pentru faptul că doi poliţişti mergeau pe stradă şi nu aveau «caşcheta» pe cap? Totuşi, bănuiesc că este mult mai bine să nu ai «caşcheta» pe cap decât să nu ai nimic în cap! Vai mama ei de Poliţie Română cu astfel de specimene de ofiţeri”, este descrierea de pe pagina Sindicatului “Decus” Brăila care însoţeşte cele două fotografii cu dispoziţia şefului IPJ Brăila.
“Conform celor menţionate în «Raportul cu rezultatul verificărilor privind raportul întocmit de către comisarul de poliţie (….) şeful Poliţiei Oraşului Ianca de către subinspectorul de poliţie (…) ofiţer IV la Compartimentul Control Intern din cadrul IPJ Brăila, din cuprins raportului nr. 512600/13.03.2019 întocmit de către comisarul de poliţie (…) şef poliţie oraş II la Poliţie Oraşului ianca, rezultă că la data de 5.03.2019, în urma verificării modului de efectuare a serviciului de către patrula mixtă ce executa serviciul de patrulare pe raza oraşului, a constatat că subcomisarul de poliţie (…) şi agentul şef adjunct de poliţie (…) se deplasau pe jos către magazinul «Profi» în ţinută de serviciu, având capul descoperit”, se menţionează în actul făcut public pe Facebook.

Ofiţerul de la Compartimentul Control Intern a apreciat că faptul că cei doi polițiști în uniformă nu aveau cascheta pe cap “încalcă prevederile Dispoziţiei IGPR nr. 18/27.02.2019 privind portul unei uniforme corespunzătoare de către personalul Poliţiei Române. Această faptă poate constitui abatere disciplinară, respectiv «neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici sau de la autorităţile anume abilitate prin lege», conform art. 57 lit. b din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit aceluiaşi document al IPJ Brăila.

Valentin Taman a devenit şef al Poliţiei Oraşului Ianca, în iulie 2018, în urma promovării unui examen, când a obţinut nota 7.47.

Articolul precedentCS Făurei și Sportul Chiscani au pierdut meciurile jucate în deplasare la Rapid și la Tunari
Articolul următorBușoi consideră că actualul Guvern nu este capabil să construiască pe bani europeni