UAT-urile așteaptă, de la Guvern, banii pentru PPA! Liberalii au propus să deconteze cheltuielile din bugetul CJ! Amendamentul lor nu a trecut!

 

Pe lângă despăgubirile pe care le-au primit crescătorii de porci, Guvernul României s-a angajat să ajute UAT-urile, care s-au confruntat cu pesta porcină africană. Astfel, se dorește decontarea cheltuielilor pe care UAT-urile le-au suportat cu achiziția de dezinfectant, utilaje agricole, incinerare etc. Pentru că mai sunt doar 3 luni până la Crăciun, liberalii au propus ca sumele acestea să fie decontate din bugetul Consiliului Județean.

”Eu vă propun ca la rectificarea bugetară să alocăm o sumă de bani necesară, din discuțiile cu dumneavoastră am înțeles că sunt 34 de miliarde(…) Vă propun ca această sumă să fie alocată, din bugetul Consiliului Județean, pentru a fi pusă la dispoziția UAT-urilor(…) Substanța și toate echipamentele necesare au fost cumparate. Sumele au fost achitate, după ce Consiliul Județean a comunicat primăriilor necesitatea luării unor măsuri, conform celor pe care vi le-am relatat anterior, toate primăriile au cumpărat. Nu primeau substanța pe gratis, de unde au luat-o ei. Fiecare și-a făcut procedura de achiziție(…) Toate cheltuielile sunt deja executate, eu asta vreau să vă spun”, a declarat consilierul liberal Alexandru Dănăilă.

Președintele Consiliului Județean, Iulian Chiriac, a declarat că a înaintat o scrisoare către Guvern, prin care a explicat situația din județul Brăila, cerând urgentarea fondurilor destinate PPA.

”Noi am zis și am hotărât în Comitetul Situațiilor de Urgență, la nivel județean, să facem această centralizare a sumelor pe care primarii le-au alocat în aceste Comitete de Situații de Urgență, la fiecare UAT și am zis să strângem aceste sume, să vedem care este situația reală a cheltuielilor pe care ei le-au făcut(…) Am scris Guvernului României și Ministerului Agriculturii că această sumă este necesară pentru Județul Brăila, de 34 de miliarde, pentru această operațiune”, a explicat președintele Consiliului Județean, Iulian Chiriac.

În condițiile în care nu există un răspuns oficial asupra acestor fonduri, liberalul Florin Cîrligea a propus ca: ”În cazul în care nu se primesc banii de la buget și până la sfârșitul anului nu se dau banii la UAT-uri, atunci să inițiem o hotărâre, să-i dăm de la Consiliul Județean”.

 

 

La discuție a participat și consilierul liberal, Vasile Varga, care a fost afectat personal de prezența virusului în județul Brăila. Acesta a propus un amendament prin care cheltuielile UAT-urilor să fie suportate din bugetul Consiliului Județean, în cazul în care, fondurile de la Guvern întârzie, sau nu vor fi alocate deloc.

”Dumneavoastră ați spus în felul următor, că vă prezentați la București și veți avea o ședință săptămâna care vine și veți solicita ca această sumă de bani să revină mai repede în bugetul Consiliului Județean. Noi propunem alt amendament. În situația în care Guvernul nu va aloca suma de bani, să hotărâm să o dăm din bugetul nostru, al Consiliului Județean”, a propus consilierul liberal, Vasile Varga.

Mai mult, liberalul a atras atenția asupra faptului că pericolul răspândirii virusului, pestei porcine africane, nu a trecut, iar autoritățile locale tratează în continuare superficial această situație.

”La nivelul județului, eu din câte știu, sunt doar două filtre: unul la intrare în Cazasu și unul la Galați. Două filtre! Două carpete cu ‘Răpirea din Serai’, stropite cu puțină apă. Omul este principalul vector al acestei boli. Omul împrăștie peste tot și ar trebui, dacă avem certitudinea că veți suplimenta bugetul, ca DSVSA și UAT-urile să întreprindă mai multe măsuri”, a atras atenția liberalul Vasile Varga.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.